Javni prevoz: Nove trase na metro linijama U2 i U5 i proširenje tramvajske mreže

26.05.2015

Javni prevoz u Beču biće znatno poboljšan. U narednoj fazi biće izgrađane trase na linijama U2 i U5 , kao i mreža tramvajskih linija.

Beču su i ubuduće potrebna dobra, brza i efikasna sredstva javnog saobraćaja. Novi paket mera za poboljšavanje javnog prevoza rezultiraće novim linijama, produžavanjem postojećih linija i manjim gužvama na glavnim trasama. Do 2030. godine u Beču će živeti 2 miliona ljudi.

Fiksirane trase za linije metroa U2 i U5

Već 2018. godine će se početi sa radovima na produženju linije U2 od stanice Rathaus, preko stanica Neubaugasse (U3) i Pilgramgasse (U4), trga Bacherplatz, pa sve do stanice prigradske železnice (S-Bahn) Matzleinsdorfer Platz, kao i na gradnji prve deonice linije U5 od stanice Rathaus do stanice Frankhplatz/Altes AKH. Obe ove deonice bi trebalo da budu otvorene do kraja 2023. godine.
Sa saveznom vladom se pregovara o 5. fazi proširenja mreže podzemne železnice kada bi linija U5 trebalo da se produži preko stanica Arne-Carlsson-Park (Spitalgasse/Währinger Straße) i Michelbeuern-AKH (U6) do stanice Elterleinplatz.

Proširenje tramvajske i autobuske mreže

Paralelno sa radovima na linijama metroa U2 i U5, širiće se i tramvajska mreža. Upravo su poslednja produžavanja linije metroa U2 i tramvajske linije 26 pokazala od kolike su važnosti tramvaji i autobusi kako bi mreža javnog saobraćaja i dalje bila atraktivna. Zato će se i naredne decenije investirati u proširenje tramvajske mreže, šeste po veličini u svetu.
Detaljnije o planiranim merama

  • 2015. Saobraćajno povezivanje nove četvrti Media Quarter Marx: Autobuska linija 80A vozi od početka 2015. godine od U1/U2 Praterstern, preko U3 Schlachthausgasse direktno u Media Quarter.
  • Od 2017. Wienerbergtangente: Kontinuinirani autobuski koridor za 15A doneće znatne prednosti putnicima na ovoj liniji. U kasnijoj fazi razvoja grada, autobuska trasa bi trebalo da se preuredi u novu tramvajsku liniju 15.
  • 2018. Produžavanje tramvajske linije „O“ do četvrti Nordbahnhof: Saobraćajno povezivanja novih stambenih naselja u četvrti Nordbahnhof.
  • 2019. Produžavanje tramvajske linije „D“ do ulice Gudrunstraße: Saobraćajno povezivanje novih stambenih naselja na potezu od Glavne železničke stanice do ulice Gudrunstraße. Dalje saobraćajno povezivanje četvrti Nord- i Nordwestbahnhof novim produžavanjem linije „O“ ili novom kombinacijom linija 2 i 5.
  • Linija 67 bi trebalo da se produži od stanice Reumannplatz, preko Monte Laa, pa sve do naselja Siedlung Süd-Ost.
  • Linija 25 bi trebalo da se produži kroz novo naselje Seestadt do U2 Aspern.
  • Donaufeldtangente: (Fultonstrasse do U1 Kagran) će saobraćajno povezati četvrt Donaufeld kao i becirkove 21 i 22.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava