Jedinstvo: Folklorna priredba za Srbe u 2. bečkoj opštini

21.04.2015

Jedinstvo je proslavilo jubilej 45. godina postojanja prigodnim koncertom, a gosti su bili i bečki klubovi „Branko Radičević“, „Stevan Mokranjac“ i „Makedonka“.

Najstariji naš klub u Austriji  Jedinstvo iz Beča obeležio je prigodnim aktivnostima veliki jubilej 45. godina postojanja i uspešnog rada. Jedna manifestacija je i koncert na kome su prikazane narodne igre i pesme koje članovi ovog kluba neguju već dugi niz godina.

Uprava Druge bečke opštine i srpski klub „Jedinstvo“ pozvali su Srbe koji žive u ovom delu Beča na folklornu priredbu koja je održana u nedelju u svečanoj sali Radničkog univerziteta Leopoldštat.

Klub  Jedinstvo je u toku 45 godina postojanja imao odlične kontakte i saradnju sa institucijama opštine i to je bio razlog da opština pozove Srbe, koji žive u toj bečkoj opštini, na zajedničko druženje uz muziku i igru.

Goste je pre početka programa u kojem su, pored domaćina „Jedinstva“, učestvovale i folklorne grupe klubova „Branko Radičević“, „Stevan Mokranjac“ i „Makedonka“ iz Beča, pozdravio predsednik , Zlatko Miloradović.

Predsednik 2. bečke opštine, Čarli Hora, je u svom pozdravnom govoru ukazao na dugogodišnje odlične odnose i saradnju opštine i kluba Jedinstvo i poželeo svim učesnicima i posetiocima prijatno popodne uz muziku i igru.

Predsednik kluba Jedinstvo, Zlatko Miloradović, podsetio je da je klub osnovan 1970. godine i da je od 1973. godine u sadašnjim prostorijama.
“Prošli smo kroz lepa i teška vremena. Raspad bivše Jugoslavije za nas je bio teška situacija. Zahvaljujući pomoći prijatelja mi smo sve teškoće prebrodili”, na-glasio je on.
Miloradović je istakao da Jedinstvo ima trenutno 200 aktivnih članova, od kojih je većina mladih, što ukazuje da klub ima budućnost. Tu tvrdnju folklorna sekcija, to jest najmlađi, dokazali su izvođenjem spleta igara iz Srbije.

Ovo je za srpske klubove ujedno bila i generalna proba za Smotru kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji koja će se održati u subotu u prostorijama nekadašnjeg Budo-centra u 10. bečkoj opštini.

Više o ovom udruženju možete pročitati na zvaničnoj internet stranici Jedinstvo. 
Na našem portalu možete pogledati galeriju slika sa ove priredbe, a u našoj narednoj emisiji „Dijaspora uživo“ emitovaće se i video prilog.

 

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava