Otvara se nova biblioteka u Beču

25.08.2020

Nova biblioteka osnovana je na inicijativu „Vilhelmina Mina Karadžić" i nalaziće se u Zajednici srpskih klubova u 10 bečkom okrugu.

Foto (c) pixabay

Austrijsko-srpsko kulturno udruženje „Vilhelmina Mina Karadžić” iz Beča, zajedno sa Zajednicom srpskih klubova u Beču, otvara biblioteku u glavnom gradu Austrije.

Nova biblioteka nalaziće se u Zajednici srpskih klubova, u čijim prostorijama bi knjige bile dostupne svim zainteresovanim čitaocima.

Udruženje „Vilhelmina Mina Karadžić”  ima dobru saradnju sa Bibliotekom grada Beograda, koja je odlučila da pokloni 200 različitih naslova najpoznatijih srpskih književnih stvaralaca i pisaca. Direktorka ove kultne ustanove Jasmina Ninkov, izrazila je želju da pomogne rad nove biblioteke u Beču i sa predsednicom udruženja prof. Svetlanom Matić potpisala Protokol o budućoj saradnji.

Planirano je da u septembru ove godine, predstavnici Biblioteke grada Beograda posete Beč i dogovore korake buduće saradnje, koja će između ostalog, obuhvatiti zajedničko organizovanje tematskih okruglih stolova, izložbi, predstavljanje novih naslova i razvoj modernog bibliotekarstva.

“Društvo ima izuzetno dobru saradnju sa Vukovom zadužbinom. Planirano je da se Vukova „Danica za mlade” predstavi u Beču, u biblioteci „Mina Karadžić”. Takođe je predviđeno potpisivanje Sporazuma o saradnji, koja je započeta još dok je predsednik Skupštine Vukove zadužbine bio nedavno preminuli dr Miodrag Maticki, veliki poštovalac Vukovog i Mininog dela. Javljaju nam se i pojedinci, autori poznatih knjiga sa željom da doniraju knjige biblioteci u Beču na čemu smo im veoma zahvalni, ističe Svetlana Matić, predsednica udruženja “Vilhelmina Mina Karadžić”.

ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić” osnovano je prošle godine sa ciljem da oživi lik i delo Vukove kćerke, negujući srpski jezik, s namerom da, između ostalog, nastavi da gradi mostove kulture i saradnje između Srbije i Austrije.

S obzirom na značaj da u Beču, po procenama, živi preko 200 hiljada Srba, i te kako je značajno osnivanje nove biblioteke. Trenutno postoji jedna i to u prostorijama udruženja Srpski centar.

Pored osnivanja biblioteka zajedno sa udruženjem „Vilhelmina Mina Karadžić” , Zajednica srpskih klubova u Beču će u septembru svečano otvoriti svoje renovirane  prostorije uz kulturno-umetnički program i prisustvo zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Austrije. Prostorije Zajednice nalaze se na adresi Gudrunstrasse 133b, u 1100 Wien, gde će se uskoro nalaziti i nova biblioteka.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava