Proslave u Beču povodom 1. maja na brojnim lokacijama u gradu

29.04.2019

Proslave u Beču povodom Međunarodnog praznika rada, Prvog maja, odvijaće se na brojnim lokacijama u gradu, kao na primer u Prateru, parku kod dvorca Šenbrun i ostalim.

U Beču svakog 1. maja ima puno razloga za slavlje. „Međunarodni praznik rada“ se slavi „neradno“ na mnogim mestima i lokacijama, kao što je to na primer velika proslava u Prateru. Kada su slobodnije aktivnosti u pitanje, u Beču ni ovaj 1. maj neće proći bez roštiljanja u prirodi.

Mnogi stanovnici Beča prvog maja obavezno odlaze na Carsku livadu (Kaiserwiese) u Prateru. Toga dana na velikoj bini će nastupiti brojni umetnici i bendovi. Za posetioce to znači uživanje na visokom nivou. Ulaz je besplatan, a veče će se završiti spektakularnim vatrometom.

Ostali događaji u Beču povodom 1. maja  

Tradicionalna prvomajska manifestacija Socijaldemokratske partije Beča (SPÖ) počinje u jutarnjim satima, dolaskom kolona iz različitih bečkih okruga + i marširanja članova partije do trga ispred Gradske kuće. Članovi i simpatizeri  Socijaldemokratske partije okupiće se na svom tradicionalnom mitingu povodom Međunarodnog dana rada na Rathausplatz-u, gde će govoriti predstavnici sindikata, Radničke Komore i naravno političari iz partije Crvenih. Mnogi posetioci nastavljaju svoj put do bečkog Pratera gde se održava i bogat muzički program preko celog dana.

Program:
13.00 Uhr Countrytime presented: The Groovecake
14.30 Uhr Old Business
15.30 Uhr Vitruv
16.30 Uhr Escape the Band
17.40 Uhr Stiletto
19.00 Uhr Wiener Wahnsinn
20.30 Uhr Best of Austria 3 by WIR 4
21.50 Uhr Großes Feuerwerk

 

Uz program za mlade i starije od 10: 00 do 17:00 časova održaće se porodična proslava u parku dvorca Šenbrun, koju će posetiti lično i austrijski kancelar Sebastian Kurc. Pored njega prisutne će biti i ministarke Elisabeth Köstinger i Juliane Bogner-Strauß. Oni  će zajedno oko 13:00 časova zvanično otvoriti proslavu.  Manifestacija će se održati  u vidu živopisne porodične proslave zajedno sa institucijom Državni vrtovi, koja ove godine slavi 450 godina dvorca Šenbrun  i 100 godina austrijskih  Državnih vrtova.

Deca i roditelji  mogu da uživaju u dečjim igrama u prirodi i brojnim stanicama i igraonicama. Za velike goste pripremljen je bogat zabavni program sa muzikom, regionalnim specijalitetima, profesionalnim štandovima sa savetima u vrtu i još mnogo toga. Detaljan program možete pročitati ovde na stranici Familienfest.

 

 

Tradicionalne majske proslave uz roštilj 

Naši zemljaci  1. maj rado koriste za izlete i piknik u prirodi sa članovima porodice i prijateljima, a tamo, gde je dozvoljeno roštiljanje u Beču, zapali se i roštilj. Ako vreme ne bude poslužilo, onda će mnogi jednostavno ostati kod kuće i praznik proslaviti uz tradicionalne đakonije i poslastice.

Mnogi  će produženi vikend  iskoristiti i za odlazak u zavičaj. Praznik i neradan dan pada u sredu, pa oni  koji su obezbedili  slobodno dva dana pre 1. maja ili dva dana  posle, iskoristiće  priliku da na nekoliko dana otputuju do zavičaja.

Ukoliko vam se nijedan od predloga nije dopao možete jednostavno otići i uživati na jednom od brojnih bečkih izletišta do kojih možete otići i javnim prevozom. 

Piknik u parku je uvek zanimljiva opcija ali ne zaboravite da kupovinu morate obaviti dan ranije, jer su  trgovine 1. maja zatvorene!

Želimo Vam da i ovaj praznik provedete opušteno i u veselju u krugu porodice i prijatelja.

P.S. Redakcija Dijaspora.tv će raditi i 1. maja 🙂

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava