Dečji vrtić u Austriji je obavezan: 650 roditelja kažnjeno

27.05.2015

Dečji vrtić u Austriji je obavezan od septembra 2010. godine i sva deca u Austriji su obavezna da posećuju dečiji vrtić godinu dana pre nego što pođu u školu. Međutim neki roditelji i staratelji se ne pridržavaju te obaveze.

Od 2010. godine svi petogodišnjaci u Austriji moraju da pohađaju dečji vrtić. Obaveza pohađanja dečjeg vrtića važi, recimo u Beču, za svu decu koja pre 1. septembra aktuelne  školske godine navršavaju petu godinu starosti i imaju stalni boravak u Beču.
Međutim, ne pridržavaju se svi roditelji te obaveze. U određenim slučajevima njima se izriče novčana kazna u visini od 220 evra ili 2 nedelje zatvora u slučaju da ne mogu platiti novčanu kaznu.

U školskoj 2013/2014. godini je u čitavoj Austriji izrečeno 658 takvih kazni i 612  u Beču. Postoji i mogućnost podnošenja zahteva za izuzimanje od te obaveze, što su neki roditelji i uradili. U 2013. godini (najnoviji podaci) je bilo 354 takvih slučajeva.
Ovi podaci proizlaze iz odgovora Savezne ministarke za pitanja porodice, Sofije Karmazin (ÖVP).  Ona je navela da u četiri pokrajine, Burgenlandu, Koruškoj, Donjoj Austriji i Forarlbergu nije izrečena ni jedna kazna zbog kršenja ove obaveze, dok ih je u prethodnoj školskoj godini u Štajerskoj bilo 22, u Gornjoj Austriji 17, u Tirolu 6 i u Salcburgu 1 slučaj.
Ministarka  je naglasila da Savezna vlada u svakom slučaju namerava da produži sporazum sa pokrajinama o besplatnoj predškolskoj godini u dečijim vrtićima, i nadoknadu troškova koje roditelji ne plaćaju za tu predškolsku godinu.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava