Knez predstavlja Crnu Goru na Evroviziji!

15.05.2015

Crnogorska evrovizijska delegacija je pre par dana stigla u Beč, gde će Nenad Knežević Knez otpevati pesmu “Adio” i pokušati da se plasira u finale najvećeg muzičkog evropskog takmičenja. Pesma “Adio” je već dobila sve pohvale i zvuči vrhunski. Ono što će se svakako svideti dijaspori, koja je uvek bila presudno glasačko telo, Knez će pesmu otpevati na maternjem jeziku.
Delagacija Crne Gore je stigla u glavni grad Austrije, i priprema se za 60. Eurosong, koji će se održati od 19. do 23. maja. Posle prvih proba, crnogorska delagacija je prezadovoljna i puna pozitivnih utisaka.
“ U Beču je zaista sve perfektno i dobro organizovano i uživam u svakom trenutku provedenom na Evroviziji”- izjavio je Nenad Knežević Knez.

Ono što će se svakako dopasti ljudima našeg porekla u dijaspori, koja je uvek i bila presudno glasačko telo, Knez će pesmu otpevati na maternjem jeziku.

“ Drago mi je što imam jednu tradicionalnu pesmu, koju izvodim na maternjem jeziku i što ću Evropi i svetu predstaviti deo lepote koju ima moja zemlja i čitava regija. Mi imamo prelepu tradiciju i vredi je pokazati.” ponosno ističe Knez.

Knez: Veliki fan Evrovizije

Na pitanje novinara u Beču kako se oseća kao najstariji učesnik ovogodišnje Evrovizije , Knez je rekao da je oduvek želeo da učestvuje na ovoj manifestaciji. On je podsetio da je već 35 godina na sceni i da je ovo muzičko takmičenje, “kruna njegove karijere”.

Knezov otac, Mili Knežević, koji je preminuo pre sedam godine, je bio najbolji muzičar Crne Gore i veliki fan Evrovizije, a kao član grupe "Entuzijasti" obišao je čitav svet. On je u tri navrata, još za vreme bivše Jugoslavije, pokušao da ode na ovo takmičenje, u čemu nije uspeo.

“Zato posvećujem moje učešće na Evroviziji svom ocu“, kazao je Knez.

Knez će nastupiti u drugoj polufinalnoj večeri, 21 maja, četvrti po redu i sa još 17 kolega, boriće se za ulazak u prvih 10 finalista. Sa njim na bini, kao prateći vokali, biće prelepe devojke Dunja Vujadinović, Jelena Pajić, Lena Kuzmanović, Ivana Vladović i Ksenija Knežević, Knezova ćerka.

"Vrlo sam ponosan što sam uspeo da joj omogućim da sa 19 godina oseti atmosferu tako velikog muzičkog takmičenja kao što je Evrovizija i posebno mi je drago što ću sa njom nastipiti u Beču."

Što se ti­če ko­re­o­gra­fi­je to­kom Kne­zo­vog na­stu­pa na LED ekra­nu do­mi­ni­ra­će mo­ti­vi pri­rod­nih le­po­ta Cr­ne Go­re, dok su na sce­ni predviđeni ele­men­ti tra­di­ci­o­nal­nog cr­no­gor­skog ple­sa.

Knezu je posebno drago, što veliki broj ljudi našeg porekla živi u Beču i što mu svakodnevno pružaju podršku.
“U Beču imam i puno prijatelja, i osećam se kao u Podgorici i Beogradu. U petak uveče u klubu Spark organizujemo promotivnu žurku Crne Gore za Evrosong i svi vaši čitaoci su srdačno pozvani. " – najavio je Knez.
Knez & Montenegro Party
Klub "Spark" ,Währinger Gürtel 107, sa početkom u 19:00 časova.

Srpsko-crnogorski tandem za 12 poena

Srpski muzičar i nekadašnji predstavnik Srbije na Evroviziji, Željko Joksimović, napisao je pesmu kojom će Nenad Knežević Knez predstavljati Crnu Goru na Pesmi Evrovizije u Beču.
Tekst za pesmu “Adio” su napisali Marina Tucaković i Dejan Ivanović, a muziku i aranžman, kao i etno motive, “maestralno” je ukomponovao Željko Joksimović.

Željko u svojoj karijeri ima nekoliko uspešnih Evrovizija. Drugo mesto je zauzeo 2004. za Srbiju i Crnu Goru sa pesmom "Lane moje", zatim treće mesto 2012. godine sa pesmom "Nije ljubav stvar". Osim toga, komponvao je pesmu "Lejla", koju je izveo Hari Mata Hari 2006. za BiH, a 2008. pesmu "Oro" za Srbiju.

Tekst pesme “Adio”

Nebo mi te donijelo, nebo mi te uzelo
Još me boli što je boljelo
Dani su mi zidovi, noći su mi okovi
Još ti služim moja ljubavi

Još te ne dam maglama sa planina
Još te ne dam vodama iz dubina
A ti kažeš pusti me, živ mi bio
Zaboravu predaj me, sad adio

Procvjetao ruzmarin, savio se bijeli krin
Meni sve na tugu miriše
Probam da zaboravim, da na tebe ne mislim
Al’ za tobom srce uzdiše

Još te ne dam maglama sa planina
Još te ne dam vodama iz dubina
A ti kažeš pusti me, živ mi bio
Zaboravu predaj me, sad adio

Oficijalni spot za pesmu "Adio"

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava