Beč zvanično domaćin takmičenja „Pesma Evrovizije 2015.“

28.01.2015

U ponedeljak je Beč i zvanično postao domaćin takmičenja za pesmu Evrovizije 2015. godine. Simboličnom predajom ključeva u Gradskoj kući, takozvanoj „ceremoniji razmene insignija“, Kopenhagen je, kao prošlogodišnji domaćin, titulu domaćina preneo na Beč.

Na Olimpijskim igrama je to baklja, a na takmičenju za Pesmu Evrovizije je simbolični  svežanj ključeva koji prošli domaćin manifestacije predaje sledećem organizatoru. Naime, u ponedeljak 26.janura 2015. godine,  predstavnici Kopenhagena su svežanj ključeva, na kome se nalaze imena gradova koji su u poslednjih deset godina bili domaćini Pesme Evrovizije,  predali bečkom gradonačelniku Mihaelu Hojplu.
Odmah posle svečane primopredaje, Hojpl i Vrabec, direktor ORF-a, pokrenuli su i sat koji pokazuje koliko vremena je još ostalo do prvog polufinalnog takmičenja 19. maja 2015. godine. Ovaj sat je postavljen na veoma prominentnom mestu, i to na tornju visokom 8 metara na trgu ispred Gradske kuće.

Ovo je drugi put da se Pesma Evrovizije održava u Beču,a poslednji put bilo je to  davne 1967. godine, kada je održano 12. izdanje festivala na kome se birala najbolja pesma Evrope.

Na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Beču učestvovaće  39 zemalja: Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Španija, kao i domaćin Austrija su se direktno kvalifikovali za finale, dok će u dva polufinalna takmičenja, 19. i 21. maja biti odlučeno, koje će od preostale 33 nacije dobiti “vizu” za finale 23. maja.
Učesnici u polufinalnim takmičenjima
Prvo polufinale (19. maja):
Prvi deo – Grčka, Makedonija, Estonija, Holandija, Moldavija, Finska, Belgija, Jermenija; Drugi deo – Srbija, Danska, Belorusija, Rumunija, Rusija, Albanija, Gruzija, Mađarska.
Drugo polufinale (21. maja):
Prvi deo
– Norveška, Irska, Češka, Litvanija, San Marino, Malta, Portugal, Crna Gora; Drugi deo – Švajcarska, Azerbejdžan, Slovenija, Letonija, Poljska, Island, Izrael, Kipar, Švedska.
Inače, krajem januara ističe rok za prijavljivanje volontera koji će biti angažovani u raznim oblastima i područjima takmičenja za pesmu Evrovizije. Ako ste zainteresovani, više informacija na Bewirb dich jetzt als Volunteer

Naručite karte za Pesmu Evrovizije

Već od 29. januara od 9:00 časova mogu se naručivati karte za polufinalna takmičenja i to na onjaln prodavnicama  oeticket.com, wien-ticket.at, Wiener Stadthalle , kao i direktno na na prodajnim mestima Gradske dvorane Roland-Rainer-Platz 1. Rezervacije unapred, nisu moguće.
Više informacija na zvaničnoj stranici Eurovision Song Contest 2015

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava