Koncert mladih umetnika u Beču u organizaciji udruženja “R(IJ)EČ-BOJA-TON

23.10.2018

Koncert mladih umetnika pod nazivom “Mladi bečki muzičari iz celog sveta" održan je u Beču i tradicionalno je okupio mlade iz sedam zemalja.

Na inicijativu bečkog udruženja za kulturu “R(ij)eč-Boja-Ton”  u Beču je održan tradicionalni koncert mladih umetnika iz brojnih zemalja. 

Na koncertu  “Mladi bečki muzičari iz celog sveta “ ove godine su učestvovali mladi muzičari iz Crne Gore (Andrija Jovović i Igor Pejović) , Hrvatske (Adrain Ivičević, Josip Šuštić, Mislav Brajković), Aki Moeda iz Japana, Aidana Madyar iz Kazahstana, Antonina Ovchinnikova iz Rusije, Mojaca Pecman i Luka Zabrić iz Slovenije i Ana Marković, Dušan Sretović, Katarina Novčić iz Srbije.

Koncert je održan u prekrasnom ambijentu  sale Bank Austria Salon u Staroj  gradskoj kući ( Altes Rathaus), koja je poznata po izvrsnoj akustici tako da su i mnogobrojna publika i izvođači uživali u koncertu.  Projekat je podržan od strane magistrata Grada Beča MA7 (Wien Kultur).

Ovogodišnji koncert mladih umetnika je sedmi po redu, a povod za održavanje ove kulturne manifestacije je brojnost studenata iz zemalja nekadašnje Jugoslavije u Beču koji studiraju muziku, i da je ova sjajna prilika da pokažu svoje znanje  i javno nastupe pred bečkom publikom.

” Željeli smo mladim muzičarima pružiti priliku za javni nastup u lijepom ambijentu, s publikom koja ih sa zadovoljstvom sluša i potiče” kaže gospođa Jadranka Grospredsednica udruženja “R(ij)eč-Boja-Ton”.

“Koncert je postao tradicija, mnogi muzičari su u međuvremenu diplomirali, otišli u matične zemlje ili na druge destinacije ili ostali u Beču,. Posebno me raduje što nam dolaze uvijek novi izvođači.”

“Naravno da smo otvoreni za sve mlade i nismo “striktni” odakle umjetnici potiču,  jer recimo sopranistica iz Srbije ima pratnju pijaniste iz Japana. Tako je ovo, spontano, postao  projekat  međunarodnih umjetnika , što nas zaista raduje”, naglasila je Jadranka Gros.

 

Kultura je na prvom mestu

Udruženje za kulturu “R(ij)eč-Boja-Ton”  (Kulturverein „Wort-Farbe-Klang“)  osnovala je grupa entuzijasta iz Beča, u jesen 2005. godine, koji su poreklom iz država nekadašnje Jugoslavije, i koji su želeli da promovišu kulturuu u Beču i Austriji.

Brojni pisci, pesnici, muzičari i slikari, bilo da se profesionalno ili kao amateri bave nekom umetnošću,   predstavili  su svoja dela u Beču i i Austriji.

Udruženje godišnje organizuje oko 6-7 različitih kulturnih manifestacija, uglavnom manje projekte, a najveći godišnji događaj je koncert mladih umetnika, studenata Muzičkih akademija u Beču, kada nastupa od 12 do 14 izvođača.

Sledeća manifestacija udruženja “R(ij)eč-Boja-Ton”  je “Festival poezije”  koji će se održati  u petak 02.11.2018. godine u Galerie Heinrich u 16. bečkom okrugu, na adresi Thalia Straße 12.

Za 2019. godinu planiran je tematski koncert crnogorskih i austrijskih kompozitora, dve literarne večeri i izložba slika i fotografija.

 

Više informacija:
Tel. +43 1 4780080 +43 664 1444025
E-Mail: jadrankagros@hotmail.com
Udruženje za kulturu “R(ij)eč-Boja-Ton”
Kulturverein „Wort-Farbe-Klang“

                                

                                 

                              

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava