Srbija uvodi mere predostrožnosti zbog korona virusa

11.03.2020

Korona virus stigao je i u Srbiji gde ima ukupno 12 zaraženih osoba, a posle sastanka državnog vrha i stručnjaka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i stručnjaci obratili su se novinarima.

(c) You Tube screenshot

Posle sastanka državnog vrha i stručnjaka o korona virusu u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima, gde je saopšteno da su od danas zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima sa više od 100 ljudi. Takođe je rekao da je stručni štab, koji je sastavljen od vrhunskih srpskih lekara i stručnjaka, odlučio da još uvek nema potrebe da se zatvore škole.

Saopšteno je i da u Srbiji ima ukupno 12 osoba zaraženih Korona virusom.

Predsednik Srbije je na konferenciji zamolio državljane Srbije koji rade u inostranstvu da ne dolaze pred Uskrs, nego da sačekaju.

“Zamolićemo naše ljude da u što manjem broju dolaze sa teritorija Italije, Švajcarske, Austrije i Nemačke, za Vaskrs, neka samo sačekaju da mesec dana prođe, pa da onda dođu. Ne možemo to da zabranimo”, rekao je predsednik Vučić.

Takođe, rekao je da se oni koji organizuju svadbe, krštenja i velika slavlja vode računa o preporukama. ( Pogledajte ovaj deo na 19 minutu u video snimku).

Zahvaljujući uvedenim merama, od 21. januara do 10. marta, nadzorom je obuhvaćeno oko 71.000 putnika. Od toga je, kaže, u potpunosti pregledanih 2.234 prevoznih sredstava, ne računajući automobile, a od toga 1.925 aviona. Doneto je 204 rešenja, a pod zdravstveni nadzor stavljeno je 265 putnika.

“Na 10 graničnih prelaza, tri aerodroma i sedam kopnenih sada je angažovano 62 inpektora i uvedena je pripavnost za manje granične prelaze sa Bosnom i Hercegovinom. Sa Batrovaca je juče vraćeno ukupno 26 putnika”, rekao je Vučić.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se Srbija nalazi na početku prenošenja korona virusa.
“U samom početku tačno znamo ko se od koga zarazio i kako je došlo do obolevanja. Ta situacija je još uvek pod punom kontrolom. Mađutim, procenjujemo da će uskoro doći do lokalne transmisije kada će od tih 12 zaraženih koje trenutno poznajemo početi da obolevaju i neki od kontakata koje sada dnevno pratimo”, rekao je Kon.

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović apelovao je na građane da budu odgovorni i da se jave zdravstvenim ustanovama ukoliko znaju da su imali rizične kontakte i ukoliko im se pojave prvi simptomi.

Za više informacija građani mogu kontaktirati ministarstvo na telefon +381 64 8945235, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” na +381 11 2684566 ili institute i zavode za javno zdravlje na teritirijama na kojima građani borave.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Najnovije vesti o zaštiti od Korona virusa u Austriji i Beču

 

Saopšten plan i vanredne mere u Austriji zbog Korona virusa

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava