Kovid zeleni pasoš u Austriji kasni zbog tehničkog usaglašavanja

01.06.2021

Austrija pomera primenu elektronskog “Zelenog pasoša” na nacionalnom nivou, pa bi od 1. jula, kada Unija počinje sa primenom svog sertifikata, on važio u Uniji.

Foto: Shutterstock/ ronstik

Evropska unija je uvođenje zajedničkog digitalnog kovid-pasoša najavila do kraja juna. Kao i u dosadašnjim nacionalnim verzijama kovid-pasoša, i u ovom će moći da se beleže dokazi o vakcinaciji, preležanoj koroni ili negativnom nalazu testa. Ta digitalna evropska potvrda imaće QR kod koji ne može da se falsifikuje.

Kovid-pasoš bi trebalo da pomogne  u uspostavljanju ponovne slobode kretanja u EU na što sigurniji način.

Iz austrijskog Ministarstva zdravlja je saopšteno da se uvođenje austrijskog kovid pasoša s QR kodom, koje je najavljeno za 4. jun,  odgađa za još najmanje sedam dana. Iz Ministarstava su naveli da se to dešava zbog  promene tehničkih zahteva koje je najavila Europska unija, te je neophodno još malo vremena za tehničko prilagođavanje u Austriji.

Građani Austrije će i dalje moći da koriste papirni oblik koji prikazuje jedan od uslova iz 3G pravila: testirani, vakcinisani, oporavljeni.

Digitalni kovid-pasoš će biti u vidu aplikacije koja će biti laka za korišćenje tj. za učitavanje i isčitavanje.

Aplikacija kovid pasoša će imati određeni jedinstveni QR kod koji će sadržati informacije o testovima, vakcinaciji i potvrde o posedovanju antitiela vlasnika. QR kod će moći da se čuva na mobilnom telefonu i pogranična policija će moći da ga skenira.

Sistem EU će se povezati sa sistemima drugih zemalja, poput SAD-a, Velike Britanije i ostalih.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava