Krofne pod lupom: Pijačna uprava grada Beča kontroliše krofne

14.02.2015

Pijačna uprava grada Beča je pojačala kontrolu ispravnosti krofni kojima je sada, pred fašing, glavna sezona. Do sada samo je u jednom slučaju utvrđena neispravnost.

Vreme fašinga je ujedno i vreme kada se, više nego inače, jedu krofne. Kako prilikom konzumacije ovog omiljenog bečkog slatkiša ne bi bilo neprijatnih iznenađenja,  Pijačna uprava grada Beča (MA 59) vrši stroge kontrole ovog proizvoda. Do sada su uzete probe od 22 različita proizvođača i sprovedene potrebne kontrole. Samo kod jednog proizvoda je utvrđena neispravnost, i to zbog nepotpune deklaracije proizvoda.
„Na tanjiru Bečlijki i Bečlija mogu se naći samo potpuno ispravne životne namirnice. Stroge kontrole garantuju visok kvalitet životnih namirnica. Građani Beča se mogu pouzdati u to“, kaže Sandra Frauenberger, koja je u gradskoj vladi nadležna i za pitanja zaštite potrošača.
U Austriji je tačno propisano po kom receptu se mogu praviti krofne: one, ako na deklaraciji nije drugačije navedeno, moraju biti napunjene marmeladom od kajsija, a količina marmelade mora iznositi najmanje 15%. Na kilogram brašna ide najmanje 6 žumanaca.

U subotu se besplatno dele krofne na 8 bečkih pijaca

U subotu, 14. februara, će se na osam bečkih pijaca besplatno deliti krofne do isteka zaliha i to na sledećim pijacama: Vorgartenmarkt, Karmelitermarkt, Naschmarkt, Viktor-Adler-Markt, Meidlinger Markt, Brunnenmarkt, Hannovermarkt i Floridsdorfer Markt.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava