Beč: Kupanje u Novom Dunavu zabranjeno do daljnjeg

07.06.2019

Kupanje na Novom Dunavu u Beču, zbog nezadoljavajućeg kvaliteta vode, do daljnjeg je zabranjeno.

(c) pixabay

Za plivače koji su dolaskom letnjeg vremena planirali da se kupaju i osveže u Novom Dunavu u Beču, trenutno  nije moguće. Naime, u Novom Dunavu, na području severno od Reichsbrücke, važi   zabrana kupanja do daljnjeg.

Usled poplava koje su zadesile Austriju u periodu od 29. do 31. maja, bečki Magistrat MA 39, prilikom nedavnog mikrobiološkog  istraživanja, nije mogao da potvrdi “savršen kvalitet vode za kupanje”.

Rezultati pokazuju da kada je niži nivo  Novog Dunava, tada je i  kvalitet vode zadovoljavajući za kupanje. Međutim, kad je nivo vode iznad gornje granice, kvalitet vode nije zadovoljavajući kupanje. Trenutna zabrana kupanja se posebno odnosi na oblasti severno od Wasserskilift-a, Reichsbrücke und Nordbahnbrücke do Jedleseer Brücke.

Kada će rezultati biti zadovoljavajući i zabrana za kupanje u ovom području biti ukinuta, za sada još nije poznato.  To se može desiti već za nekoliko dana, a šira javnost će o tome biti obaveštena.

 

Dunavsko ostrvo i Novi Dunav 

Nakon poplava u Beču 1954. godine i  posle skoro  godinu dana diskusije  donet je novi regulacioni plan Dunava, koji  je predviđao stvaranje odvodonog kanala  i izduženog ostrva na Dunavu (Donauinsel). Izgradnja je počela 1972. godine, a finalni radovi su završeni 1988. godine.

Dunavsko ostrvo (Donauinsel) je bečka atrakcije za rekreaciju i optički deli reku na dva toka, a taj drugi tok je Novi Dunav i istočna pritoka Dunava u Beču i pomaže da se voda Dunava kontroliše.

Dunavsko ostrvo u Beču: 30 godina od nastanka Donauinsel-a

Nove atrakcije na Dunavu: Beč nema more ali ima plažu CopaBeach

Donauinselfest: Najveći muzički festival na Dunavskom ostrvu u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava