Wardrobing: Kupljena garderoba se nosi i vrati!

10.10.2017

Neki od vas možda nikad nisu čuli za izraz „Wardrobing“, jer vam sigurno nije ni palo na pamet da uradite tako nešto. Međutim, ovaj trend, da se garderoba kupi, nosi i vrati, patentirali su mnogi. To je zapravo smela i nelegalna akcija!

Sam naziv „Wardrobing“ je kombinacije dve engleske reči za garderobu i pljačku, ali  i naziv  za novi pojam koji je već uzeo maha u modnoj privredi. Vraćanje kupljene i već nošene garderobe i obuće je u Americi postao vodeći trend kupaca, a da  nisu ni svesni da čine prevaru i time nanose štetu prodavnicama i modnim kompanijama.

Privredna šteta u Americi, zbog ove vrste „prevare“ godinama unazad iznosi i preko 6 milijardi evra. “Wardrobing“  pre nekoliko godina stigao u Evropu. Studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da je svaka šesta žena u ovoj zemlji podložna ovom ilegalnom načinu oblačenja.

Kako zaprovo izgleda proces:  devojke „pozajmljuju“ skupe cipele i garderobu za neku proslavu (venčanje, bal i slično), a onda ih nakon istih vraćaju. Izgovor je da im kupljena roba ustvari ne odgovara. Na primer đon cipela oblepe selotejpom ili nečim sličnim, da nema tragova nošenja.

Etiketa na garderobi koju obično i ne skidaju , uopšte im ne smeta da te dotične večeri izgledaju top obučene. Ima i onih koje namerno pocepaju ili unište robu, u roku od dva dana i onda se „navodno bune“ zbog kvaliteta istih. Za neverovati je šta su, pojedine dame, u stanju da smisle. Sistem šarmiranja prodavačica je dodatna prevara. Jednu stvar kupe, dve vraćaju i svi je poznaju. Uvek je tip-top doterana; u ormaru nema mnogo tog, a ova “rentakar” garderoba je ne košta ništa!

 

Austrijske kompanije, ćute i trpe!

Austrijska privreda takođe nije zaštićena od „Wardrobing“-a, međutim situacija nije toliko alarmantna kao u Americi. Ako se uzme u obzir da kupci po austrijskom zakonu nemaju pravo na vraćanje robe bez „jakog argumenta“ postavlja se pitanje ko je kriv za pospešivanje „Wardrobing-a“.

Mnoge austrijske prodavnice ne žele da se izjasne na ovu temu jer žele da zadrže dobar i čist imidž kod kupaca. Na primer iz pres-odeljenja kompanije C&A se moglo čuti, da u najvećem broju filijala, vraćanje robe funkcioniše bez većih problema. Oni veruju u časnost i iskrenost svojih kupaca!

Razlog za sve popularnije „bezuslovno“ vraćanje robe je jaka konkurencija u tekstilnoj branši. O tome govori i podatak da se u nekim prodavnicama troši neverovatna suma novca za obradu i čišćenje kupljene pa vraćene robe, kako bi ona opet bila spremna za prodaju.

U još lošijoj situaciji su online-prodavnice gde se čak 50% naručene odeće i obuće vrati nazad. Jedan od raloga je naravno  i „Wardrobing“.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava