Novogodišnje jelke: Prodaja prirodnih jelki u Beču

13.12.2019

Povodom predstojećih praznika Vaš dom će uskoro krasiti mirišljave austrijske jelke, a najlepši i najkreativniji ukrasi doneće sreću i pozitivnu energiju vašoj porodici. U Beču počinje zvanična prodaja prirodnih jelki.

EurocomPr_ © ORF.at

U Beču je od 12. dezembra počela tradicionalna prodaja jelki na 294 prodajnih štandova (Wiener Christbaummärkte) koji će biti otvoreni svakog dana od 8:00 do 20:00 časova, sve do 24. dezembra 2019. godinekad je predviđeno skraćeno radno vreme.

Na bečkim štandovima ukrasno drveće se obično može kupiti direktno od lokalnog proizvođača. Svake godine se u Beču pre Božića proda oko 400.000 novogodišnjih jelki, a praznično drveće je dostupno u raznim veličinama i različitim vrstama, od domaće jele do danske smreke. U Beču se preferira obična jela (Tanne) zbog svoje jake boje i relativno tupih iglica. Miris četinara, međutim, izraženiji je kod smreke (Fichte). Pored jelki na štandovima se prodaju i grmlje, grančice imele, postolja za jelke i ukrasi.

Cene božićnih jelki u Beču su stabilne već 5 godina i ponovo su i ove godine prilagođene kvalitetu drveća.

Magistratsko odeljenje MA59 (Gradska pijačna uprava i kontrola kvaliteta životnih namirnica) svake godine određuje gde će se nalaziti prodajni štandovi i kontroliše ih, kao i cene jelki.

Jelke obično koštaju između 10 i 35 evra po metru, dok se za smreku (Fichte) plaća između 8 i 16 evra.

Ako je moguće, četinar treba čuvati napolju nakon kupovine. Ako to nije moguće, najbolje ga je kupiti malo pre 24. decembra i staviti u posudu sa vodom. Ukoliko za dekoraciju  koristite prave sveće, trebate ih samo paliti prvih nekoliko dana, dok jelka ima više vlažnosti u sebi,  i nikad ne ostavljati drvo bez nadzora. Iskustva pokazuju da je opasnost od požara vrlo velika.

 

Tradicija 206 godina božićne jelke u Beču

Danas je jelka sastavni deo Božića, a pre 206 godina situacija je bila sasvim drugačija. Davne 1813. godine tajna policija je prijavila da se proslava Božića u Beču po prvi put održala drugačije, po uzoru na Berlin. Božićna jelka postala je “javnija” tri godine kasnije, kad je supruga nadvojvode Karla, Henriete Aleksandrine von Nasau-Veilburg, odlučila da ne želi da se odrekne ovog običaja koji je ponela iz svog nekadašnjeg doma u Nemačkoj.

Jelke su prisutne na božićnim pijacama u Beču i od 1830. godine su sastavni deo bečkog prazničnog pejzaža.

 

Beč od jelki proizvodi električnu i toplotnu energiju

Jelke koje za vreme Božića i Nove godine ukrašavaju domove u Beču se, posle praznika, odlažu na posebna mesta za bacanje jelki tj. na namenskim otpadima za jelke.

Važno je napomenuti i to da se jelke bacaju bez nakita, jer on može da dovede do tehničkih oštećenja mašina za obradu, jer se bačene jelke termički obrađuju i koriste za proizvodnju struje i toplotne energije.

Na ovaj način se u Beču ukrasna drvca odlažu još od 1990. godine, a javno preduzeće “Wien Energie” bačene jelke se prerađuju i koriste u elektranama za biomasu, od koje se pravi ekološka forma energije. Godišnje to iznosi i do 1,700 Mwh, što je dovoljno energije za 3.000 bečkih stanova za jedan mesec

 

 

Nekoliko saveta za održavanje i ukrašavanje novogodišnje jelke

Božićni praznici i Nova godina su na pragu, a sa njima i nabavka i kićenje novogodišnje jelke. Prirodne jelke mirišu na šumu, lepe su, podsećaju  na detinjstvo. Ukoliko niste sigurni da li je u redu da se zbog vašeg kratkotrajnog užitka seku šume, o tome u Austriji zaista ne morate da brinete, jer postoji preko 1.000 firmi koje na više od 3.000 hektara redovno zasađuju samo božićne jelke za prodaju.

Mnogi se odlučuju i samo za jednu ili nekoliko grana, jer zauzimaju manje prostora i lakše ih je posle praznika izneti iz kuće. Prilikom kupovine „protresite“ drvo, jer sa sveže jelke otpada manje iglica i to Vam može biti dokaz da je upravo ona Vaša ovogodišnja jelka.

Sveže jelke ćete prepoznati i po zelenijim mestima na iglicama i po njihovoj većoj mekoći i savitljivosti. Oni koji slave pravoslavni Božić i Novu godinu jelku bi trebalo da kupe što kasnije, kako bi izdržala još naredne dve nedelje.

Ukrašavanje jelke

Jelke se najčešće kite kuglicama raznih boja, perlama, trakama i lampicama, ali ima i ljudi koji na njih stavljaju ručno rađene ukrase, niske od kokica, kolutove isečene narandže i slično. Vaši mališani će biti oduševljeni ako na jelki ugledaju figurice životinja, zeke, medvedići, igračkice. Najlepše je ako cela porodica učestvuje u ukrašavanju. Za one koji se pitaju o optimalnom rešenju predlažemo da se drže pravila − najviše tri boje. Tako će jelka izgledati elegantno, a vi ćete dobiti komplimente da ste je ukrasili sa stilom.

Na vrh jelke često se postavljaju anđeo ili zvezda repatica koja predstavlja Vitlejemsku zvezdu iz priče o rođenju Isusa.

Koliko god se ovaj običaj nekima činio detinjastim, priznaćete da pravu novogodišnju atmosferu osećate tek kada u uglu dnevne sobe imate i lepo ukrašenu novogodišnju jelku! Radost svih ukućana je potpuna kada se ispod nje nađu i lepo upakovani novogodišnji pokloni.

 

Kako održavati jelku

Ako kupite jelku, vodite računa o tome da jelke vole hladnoću i da su “žedne”. Da bi vam se duže održala, evo nekoliko saveta o održavanju: 

  1. Jelku do Badnje večeri čuvajte na hladnom mestu ili što dalje od grejanja.
  2. Mreža u kojoj je jelka se uvek skida odozdo na gore, a onda drvo treba staviti u vodu, u koju možete da stavite malo šećera ili izmrvljeni aspirin!
  3. Postolje za jelku koje ima deo za sipanje vode,  drvetu omogućava dužu svežinu. Drvo od dva metra treba do 4 litre vode na dan.
  4. Pre postavljanja u postolje treba zaseći donji deo za oko 1,5 cm.
  5. Ako ste kupili jelku s busenom, prebacite je u saksiju, dopunite vodom i redovno zalivajte.
  6. Što je hladnija prostorija u kojoj jelka stoji, to će se duže održati. Samo drvo treba povremeno umereno poprskati vodom.

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Kupovina u Beču subotom i izmene u saobraćaju na Mariahilferstraße

Bečlije vole svoje božićne pijace i prazničnu atmosferu

Prater je i zimi mesto nezaboravnog provoda

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava