Kurs prve pomoći za vlasnike pasa: Kako pomoći svom psu u kritičnim situacijama

22.09.2019

"Prva pomoć za pse" je kurs koji vlasnicima pasa u Beču pruža priliku da nauče sve o zdravlju njihovih ljubimaca i kako da postupe u kritičnim situacijama kada je njihovom ljubimcu ugrožen život.

(c) pixabay

Mnogi vlasnici pasa nisu potpuno sigurni šta treba raditi ako se njihovom ljubimcu nešto zaglavilo u grlu, ako je pojeo mamac s otrovom ili bilo koja druga situacija kada je životinji ugrožen život. Povodom brojnih situacija u kojima se ponekad nađu vlasnici pasa i sami kućni ljubimci, u Beču postoji Kurs prve pomoći, koji nudi organizacija Johanniter.

Da biste svom kućnom ljubimcu brzo i profesionalno ukazali pomoć kad zatreba, Johanniter nudi kurs „Prva pomoć kod pasa“ (Erste Hilfe am Hund), koji se odvija u saradnji sa bečkim veterinarima.

Četvoročasovni kurs pružiće vlasnicima pasa osnovna znanja o najčešćim znakovima bolesti i vanrednih situacija, kao i prave načine kako pružiti odgovarajuće mere prve pomoći svom ljubimcu.

U odnosu na ljude, psi imaju izuzetno visok prag tolerancije na bol i gotovo nikada neće pokazati da nešto nije u redu. Zato je važno da pravilno protumačite njihovo ponašanje da biste mogli da im pomognete na vreme.

Zbog toga je veoma važno pravilno “čitanje” ljubimca i prepoznavanje određenih radnji ili situacija koje ukazuju da mu je potrebna pomoć. Samo dobro poznavanje psa, pažljivo praćenje njegovog ponašanja i brzo reagovanje u slučaju promena garantuju život bez bola našeg ljubimca. Naravno, put do veterinara u svim situacijama kada postoji sumnja da se pas ne oseća dobro se podrazumeva.

Kod slučaja pregrejavanja, koje je veoma često u letnjim mesecima polaznicima kursa se pokazuje kako treba postupiti i kako da prevezu povređenog psa do lekara. Naročito u leto, nažalost, dešava se da vlasnici ostavljaju pse u autu, a  to može postati prilično tragično nakon samo minut ili dva.

Činjenica da se pas pregrejao može se prvo prepoznati po njegovom čudnom nemirnom ponašanju. Zatim, pas postaje veoma letargičan i  leži mirno, a disanje postaje otežano jer sluznica počinje da luči veliku količinu sluzi. U nekom trenutku to može dovesti do stanja šoka, jer se psi ne znoje kao što se znoje ljudi.

Međutim, život psa je ugrožen i ako je predugo bio na niskim temperaturama, tako da se na kursu Prve pomoći uči kako postupiti kad je pas u opasnosti i zbog hladnoće.

Način ukazivanja prve pomoći psu se pokazuje na lutki psa a instruktor objašnjava polaznicima koje se mere poduzimaju, na primer prilikom  oživljavanja i način reanimacije psa u hitnim slučajevima.

Kursevi prve pomoći u Beču su veoma dobro prihvaćeni, a broj učesnika varira između pet i dvanaest osoba. Cena kursa je 50 evra.

Više detalja na zvaničnoj stranici Johanniter Kurs prve pomoći za pse.

Vlasnici pasa u Beču moraju da završe Sachkundekurs

Psi su najomiljeniji kućni ljubimci Bečlija. Međutim, najbolji čovekov prijatelj nije igračka, već živo biće sa svojim problemima i osećanjima, i zbog toga je za vlasnike pasa neophodna adekvatna edukacija.

Svi koji žele da postanu vlasnici pasa moraće da završe kurs (Sachkundekurs) i da nauče osnovna pravila o kupovini, držanju, nezi i vaspitanju životinja, kao i o zakonskim odredbama.

Novi propisi: Vlasnici pasa u Beču moraju da završe Sachkundekurs

Novčane kazne još veće: Nove mere za vlasnike opasnih pasa u Beču

„TierQuarTier“: Sigurna kuća za životinje u Beču

zdravlje

„Suptropski krpelji“ po prvi put registrovani u Austriji

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava