Virtuelnom terapijom protiv realnih strahova i fobija

13.05.2018

Bečki centar za lečenje fobija „Phobius“ otkrio je nove mogućnosti na temu terapije straha.

Kao prvi na nemačkom govornom području centar „Phobius“  se specijalizovao za terapiju fobija uz pomoć virtuelne stvarnosti. Phobius“ povezuje terapiju suočavanja iz 60-ih godina prošlog veka sa tehnikom virtuelne stvarnosti.

„Fobije nastaju kroz dugotrajno izbegavanje onoga čega se plašimo“, objašnjavaju psiholozi Dingeman i Lancinger, osnivači „Phobius“-a.

Telo reaguje stresno na određene stvari, kao na primer kod arahnofobije, straha od pauka. Da ne bi bio izložen tom stresu čovek izbegava da se dovodi u takve situacije gde bi mogao da naiđe na pauka. Ukoliko takvo stanje duže potraje manifestuje se fobija.

Cilj terapije “suočavanja” ogleda su u tome da se fobičar suoči sa strahom. Kroz tu konfrontaciju čovek uči da prekomerni strah nije opravdan i preuzima kontrolu nad situacijom.

Terapiju ne čini samo konfrontacija sa strahom, već najpre učenje metoda kako da se sa strahom najbolje ophodi. Pritom se radi kako o mentalnim tako i o telesnim tehnikama.

Kada pacijent savlada tehnike onda se u početku suočava sa slabijim strahovima koji se korak po korak pojačavaju.

„Ono što je dobro kod tehnike sa virtuelnom stvarnošću je to što kod terapije strahova funkcioniše kao u stvarnosti, ako ne i bolje“, kaže Dingelman.

Trenutno se u okviru centra „Phobius“ leče 14 najzastupljenijih strahova:

 – strah od otvorenog i zatvorenog prostora
– strah od visine
– strah od pauka ili insekata
– strah od igle/inekcije/ krvi
– fobija od psa ili mačke ili ptice
– strah od vožnje ili letenja
–  strah od tame
– strah od lošeg vremena i gromova
– socijalna fobija
…… i mnogi drugi strahovi i fobije

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava