Preminula Milena Dravić: Poslednji pozdrav legendarnoj glumici

14.10.2018

Milena Dravić je jedna od retkih glumica sa naših prostora koja je ostavila tako dubok trag u svetu umetnosti filma, pozorišta i televizije. Napustila nas je tiho, ali ponosno, kako je i živela!

Jedna od najvećih jugoslovenskih i srpskih glumica svih vremena Milena Dravić (Beograd, 5. oktobar 1940. – Beograd, 14. oktobar 2018.) preminula je noćas u Beogradu u 79. godini života, posle duge i teške bolesti.

Dravićeva je na film došla slučajno, kada je 1959. godine prvi put napustila Beograd, i otišla kod tetke u Sarajevo. Zapazio je slovenački reditelj František Čap i dao joj ulogu u svom filmu “Vrata ostaju otvorena”. Milena potom snima “Diližansu snova”, “Zajednički stan”, “Bolje je umeti”, “Uzavreli grad” i “Leto je krivo za sve” i mnoge druge filmove. Upisuje Fakultet dramskih umetnosti i počinje rad na filmu Prekobrojna, u režiji Branka Bauera.

Već posle prvog filma, kritičari su pisali – Zvezda je rođena. Od tada, Milena Dravić je kontinuirano plenila vanserijskim talentom, lepotom i šarmom. Od spektakularnih ratnih epopeja, do savremenih drama, od velikih tragedija, do popularnih komedija, Milena je uvek bila autentična heroina domaće kinematografije.
Ljubimica širokog auditorijuma sa kojom se publika zajedno veselila i tugovala. U serijalu “Obraz uz obraz” dokazala se i kao kompletna glumica i zabavljačica. Jednom rečju glumica i zvezda u svakom smislu.

Krajem 70-tih godina glumila je u filmu “Zaseda”, ali i u najskupljem filmu u celoj istočnoj Evropi, ratnoj drami “Bitka na Neretvi”, koja je bila u trci za Oskara za najbolji strani film, i u kojoj su igrale velike zvezde poput Jula Brinera i Orsona Velsa.

Dravićeva je tada bila izbačena sa fakulteta, jer je bila odsutna sa predavanja zbog snimanja. Godinama kasnije, njena profesorka Ognjenka Milićević je molila da se vrati ali Milena nije htela.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima “Kozara”, “Rad na određeno vreme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako sa muškarcima”, “Zona Zamfirova” i brojnim domaćim TV serijama  “Priče iz Nepričave”,  “Pozorište u kući”,  “Lud, zbunjen, normalan” i druge.

Milena Dravić je dobitnica mnogih prestižnih nagrada na Filmskim festivalima u Kanu, Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada “Dobričin prsten” i „Žanka Stokić“ za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, rekordnih deset “Zlatnih arena” na Filmskom festivalu u Puli i mnogih drugih.

Pre dve i po godine Milena Dravić je ostala bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila s bolešću.

 

Milena Dravić i Dragan Nikolić: Najvoljeniji glumački i bračni par

Malo je ljubavnih parova u svetu umetnosti i filma kao što su bili Milena Dravić i Dragan Nikolić. Ostavština iz bogate karijere poznatog glumačkog i bračnog para nedavno je  izložena u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Oni su zaveštali, ovoj instituciji kulture, svoje nagrade, diplome, kao i neke predmete među kojima je haljina koju je Milena Dravić nosila primajući glumačku nagradu u Kanu 1980. godine.

Velikani srpskog filmskog, televizijskog i pozorišnog glumišta, bračni par Milena Dravić i Dragan Nikolić, ostavili su neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji. Platinasta lepotica 60-ih i čuveni Džimi Barka obojili su svojim harizmatičnim pojavama skoro dve stotine domaćih filmskih ostvarenja.

Prvi put su zajedno igrali u filmu „Horoskop“ (1969) Bore Draškovića, zatim u „Ulozi moje porodice u svetskoj revoluciji“ (1971) Bate Čengića, ali pravi nerazdvojni par u očima miliona gledalaca postali su u čuvenom šou programu TV Beograd „Obraz uz obraz“ ranih 70-ih.

Njihova predanost glumi višestruko je ovenčana najvišim glumačkim priznanjima ovih prostora. Milena Dravić i Dragan Nikolić dobili su nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Voleli su se „kao dve budale“

Bez ikakve pompe 1971. godine su otišli  u beogradsku opštinu Vračar, sa kumom Sekom Sabljić, za vreme produžene pauze na snimanju televizijskog filma “Kako su se volele dve budale”. Nije bilo reči o nekoj tajnovitosti već o jednoj velikoj ljubavi koju su ozvaničili simbolično.

Jedno prema drugom bili su toleranti, razumeli su se i podržavali. Povezivala su ih ista interesovanja, ista humanost o kojoj nisu javno govorili.  Njihov porodični život Milena je upotpunila i dobrom kuhinjom kad ih posao nije razdvajao.

Živeli su zajedno 45 godina, a onda je 10.marta 2016.godine harmonija jedne velike ljubavi  narušena. Dragan Nikolić je preminuo. Milena Dravić je ostala sama i nastavila da čuva svet koji su njih dvoje stvorili.

Poslednje trenutke Milena je provela u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa, gde su se lekari borili za njen život. Kako je živela, skomno, tako je provodila i najteže dane. Primala je posete samo najbližih, dok je ostale zamolila da ne dolaze.

Neka počiva u miru”! “Otišla je kod svog voljenog i neprežaljenog Gage”

 

Čamac Gage Nikolića nastavlja da plovi za umetnost

Rade Šerbedžija je prošle godine, porinuo čamac Gage Nikolića u more u blizini svog pozorišta na Brionima. Čamac mu je poklonila Milena Dravić jer je znala da će njihov prijatelj i kolega čuvati sa velikom ljubavlju. Rade Šerbedđija je  odlučio da Gagin čamac vozi glumce na probe s Velikog na Mali Brion.

– Imaću njegovu sliku na čamcu, staviću onu s lulom, kao Popaj iz “Balkan ekspresa”. Tu baš liči na mornara, ima i mornarsku majcu, a barka će se zvati “Gaga”. Tako da će nas voziti Gaga – ispričao je u jednom intervjuu Rade Šerbedžija.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: Tuga i neverica u regionu – Preminuo Nebojša Glogovac 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava