Leteći automobili: Vozićemo ih za tri godine – tvrde Japanci

02.09.2020

Automobil koji leti i njegovo korišćenje u svakodnevnom životu zvuči nam nestvarno, ali nije tako daleko od naše svakodnevnice. Japanski naučnici tvrde da se bliži trenutak kada će Sky Drive izaći na tržište.

Foto (c) Printscreen You Tube

Japanska kompanija „Skaj drajv“ izvela je 25. avgusta na Tojotinom poligonu prvi probni let letećeg automobila sa posadom.

Automobil, nazvan “SD-03”, sa pilotom, poleteo je i kružio terenom oko četiri minuta. Kako navodi kompanija, ovo je najmanje električno leteće vozilo na svetu i zauzima prostor kao dva parkirana utomobila. Ima osam motora koji mu garantuju „sigurnost u vanrednim situacijama“.

„Izuzetno smo uzbuđeni što smo za dve godine otkako je osnovna kompanija ‘Skaj drajv’ uspeli da proizvedemo prvi leteći automobil sa posadom u Japanu. Cilj nam je komercijalizacija ovakvih letelica“, naveo je izvršni direktor Tomohiro Fukuzava.

Čelnici naglašavaju da im je namera da leteći automobili postanu pristupačno i prikladno prevozno sredstvo i da ljudima omoguće siguran, bezbedan i udoban način prevoza.

Priprema se još probnih letova pod različitim uslovima kako bi se osiguralo da bezbednost i tehničke karakteristike vozila zadovolje industrijske standarde.

Uspeh ovog prvog javnog probnog leta znači da će verovatno da kraja godine automobil biti testiran i van Tojotinog poligona.

 

Za tri godine leteći automobili na tržištu

Iz „Skaj drajva“ najavljuju da će za tri godine ovakvi automobili postati dostupni na tržištu, a u ovo veruje i japanska vlada koja je proglasila strategiju „revolucije vazdušne mobilnosti“ u koju su uključene brojne vladine agencije, istraživači i kompanije.
Nastoji se da sve dostupne tehnologije budu uključene kako bi automobili komunicirali međusobno, nezavisno od pilota, jer je to jedan od ključnih problema „leteće revolucije“ s obzirom na to da se u vazduhu ne mogu postaviti saobraćajni znaci ili semafori.

„Leteći automobili će u budućnosti postati normalan način prevoza, a cena će im opadati kako se bude uvećavao njihov broj. Naš cilj je da do 2050. godine u prenaseljenom Tokiju možete da stignete bilo gde za desetak minuta“, kaže Fukuzava.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava