Beč je ponovo najbolji po kvalitetu života, potvrdio je „Ekonomist“

05.09.2019

Austrijska prestonica je ponovo prva na listi najboljih gradova za život na svetu, po rezultatima godišnjeg globalnog istraživanja Ekonomist grupe.

(c) pixabay

Na godišnjoj rang-listi koju pravi renomirani britanski časopis „The Economist“, već po drugi put za redom, Beč je najbolji grad za život na svetu. Svih prethodnih godina, Beč je stabilno držao drugo mesto, a onda je prošle godine prvi put posle sedam godina, skinuo sa trona australijski grad Melburn.

Studija pod nazivom „Economist Intelligence Unit Global Survey“ britanskog časopisa uporedila je 140 gradova na svetu, na osnovu 30 faktora, koji određuju kvalitet života u jednom gradu. To su stabilnost, socijalna bezbednost, dostupnost zdravstvenog sistema, obrazovanje, zaštita životne sredine i mnogi drugi.

Ove godine najveća pažnja je osvećena sektoru zaštite životne sredine i merama koje gradovi sprovode u borbi protiv klimatskih promena, a Beč je i u ovoj oblasti neprikosnoven.

U svetskom rangu, Beč je ispred Melbourna, Sidneja (Australija) i Osake u Japanu.

Ovo je inače  retkost da se jedan evropski grad nađe na vrhu godišnjeg istraživanja Ekonomist intelidžens junita. Beč je jedan od dva evropska grada u prvih 10 na rang listi. Kopenhagen u Danskoj plasirao se na 9. mesto.

Na ovogodišnjoj rang-listi za dobar kvalitet života, Beč  je dobio najviše bodova kada su u pitanju sigurnosti, zdravstvo, obrazovanje i infrastruktura. Odlučujući faktori za prvo mesto Beča su bili visoka socijalna bezbednost, stabilnost i nizak nivo kriminala.

Beč je dobio  “skoro idealnih” 99,1 bodova, od mogućih 100, dok je Melburn osvojio 98,4 poena.

 

Gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig ovim povodom je izjavio da  „Ponovni uspeh pokazuje da je Beč funkcionalan grad koji je sa svojim političkim smerovima dobro pripremljen za budućnost. Svi imaju  koristi od visokog kvaliteta života, bezbednosti i infrastrukture, a to je zasluga svih onih koji svakodnevno rade za ovaj grad.”

Prvih deset mesta zauzeli su sledeći gradovi:

1. Beč
2. Melburn
3. Sidnej
4. Osaka
5. Kalgari
6. Vankuver
7. Tokio
8. Toronto
9. Kopenhagen
10. Adelai

Beč pun zelenila: Više od polovine grada zauzimaju zelene površine

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava