Beč je sve više zeleniji grad: Svakih 18 dana nikne novi park

06.08.2020

Beč je u poslednjih deset godina dobio 65 hektara zelenila, a ima više od 1.000 parkova i 500.000 stabala.

(c) pixabay

Beč je već dugi niz godina grad sa najboljim kvalitetom života, a  ove godine proglašen je i “najzelenijim gradom” na svetu. Beč kao milionska metropola ima rekordni udeo zelenih površina od ukupno 53 posto: 1.000 parkova, 500.000 stabala kao i bezbroj zelenih površina u gradskom području. U poslednjih deset godina je preuređeno ili novoizgrađeno 204 parkova na površini od 65 hektara, a najveći razlog tome je borba  protiv klimatskih promena i vrućina u gradu.

“Iz tog razloga već godinama širimo zelene površine u Beču, tako da je sada na raspolaganju preko 1.000 parkova”, objašnjava članica bečke gradske vlade za zaštitu životne sredine, Ulli Sima. “Samo u poslednjih deset godina, nakon opsežnog redizajna, 204 parka su novoizgrađena ili ponovno otvorena. To je novi park svakih 18 dana “, kaže Sima.

Beč u narednim godinama planira preurediti još oko 137.000 kvadratnih metara parkova i zelenih površina. Jedan od tih redizajniranih parkova postaje i prvi park za rashlađivanje u Beču – Esterházypark.

U središtu ovog parka biće postavljeni “tuševi” sa vodenom maglom i zasađene biljke i drveće. Pored toga biće uklonjen deo asfaltne površine i betona da bi se zasadilo novo drveće, cveće i travnjaci. Zahvaljujući instalaciji za rashlađivanje okolna temperatura će moći da se snizi za 6 stepeni.

Grad Beč poslednjih decenija održava poznatu akciju “Šuma mladih Bečlija” (“Wald der jungen WienerInnen”) u kojoj se svake godine posadi više hiljada stabala, tako da je Beč svake godine sve više zeleniji grad.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Beč je izabran za najzeleniji grad na svetu

 

Fijaker u Beču: Došlo je vreme za vožnju u električnom fijakeru

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava