Bečki javni prevoz postavio neverovatan rekord

11.01.2020

Bečlije i turisti veoma rado koriste vozila gradskog prevoznika “Wiener Linien” što je doprinelo obaranju rekorda u pređenim kilometrima.

(c) Wiener Linien

Grad Beč i podzemne železnice, tramvaji i autobusi bečkog preduzeća za javni gradski prevoz “Wiener Linien”ponovo obaraju rekorde.

Naime, sredstva javnog prevoza prešli su u 2019. godini ukupno 78,1 miliona kilometara. To je za 400.000 kilometara više u odnosu na prethodnu godinu, što odgovara razdaljini između Zemlje i Meseca.

Vozila svakog dana pređu preko 214.000 kilometara, a to odgovara razdaljini kao da su više od pet puta obišli planetu Zemlju.

Najviše kilometara prošle godine u Beču prešli su autobusi sa 39,6 miliona kilometara. Tramvaji su prešli put od 22,9 miliona kilometara, a podzemne željeznice 15,6 miliona kilometara.

Svake godine Grad Beč i “Wiener Linien” ulažu u proširenje javnog prevoza i poboljšanje ponude, jer je to jedini način da se postignu ciljevi zaštite klime i okoliša.

“Javni prevoz je okosnica gradskog saobraćaja. Širenje mreže javnog prevoza nastavit će se i u 2020. godini”, rekao je generalni direktor “Wiener Linien” Günter Steinbauer.

Sigurnost putnika je od velike važnosti za nadležne u Bečkim linijama i zbog toga je pre dve i po  godine uvedena posebna služba bezbednosti, a njeni službenici  redovno patroliraju  metroom, i tramvajima i autobusima.

 

Beč investira 2 milijarde eura u obnovu tramvajske mreže

Javni gradski saobraćaj jedan je od ključnih faktora koji doprinosi visokom kvaliteta života u Beču, tako da će Grad Beč investirati 2 milijarde eura u dalji razvoj tramvajske infrastrukture.

Cilj ove investicije je modernizacija i poboljšanje kvaliteta javnog saobraćaja. Prema prognozama stanovništvo grada bi trebalo već 2027. godine dostići granicu od 2 miliona, na šta javni prevoz mora adekvatno odgovoriti.

“U našem gradu je više prodatih godišnjih karata javnog prevoznika nego registrovanih auta”, rekao je  nedavno gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Novom investicijom Beč i austrijske železnice (Österreichische Bundesbahnen – ÖBB) žele proširiti uslugu S-Bahn-a u gradu i u okolini.

Konkretne ideje obuhvaćene su u nacrtu “2. Paket železničke infrastrukture “. Ovaj paket će osigurati infrastrukturne preduslove za stratešku ponudu od dvanaest vozova S-Bahn-a po satu i pravcu, kao i deset brzih linija javnog prevoza između Meidlinga i Liesinga. Modernizacija infrastrukture omogućava povećanje broja vozova za 200, tako da se u toku dana u Beču neće voziti 700 nego 900 tramvaja.

Rekonstrukcija tramvajske mreže obuhvata ukupno šest velikih projekata, koji doprinose poboljšanju usluge javnog saobraćaja ali i dugoročnom očuvanju klime.

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Novo u Beču: Gradski voz S-Bahn vozi i noću

Beč će 2027. godine postati grad sa 2 miliona stanovnika

Servis za nađene stvari: Izgubljene ili nađene stvari u Beču

Bečki metro: Generalna zabrana konzumiranja hrane

Vienna Ring Tram: Bečka atrakcija žuti tramvaj

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava