Nova pravila u Austriji: Obavezna FFP2 maska i distanca od 2 metara

23.01.2021

FFP2 maske moraju se nositi u prodavnicama, javnom prevozu, svim javnim ustanovama, kod lekara, ali i kod automehaničara.

Austrija je od 25. januara 2021. godine uvela nova pravila lockdowna. Nova uredba se odnosi ma obavezu nošenja maske višeg nivoa zaštite, to jest FFP2 u javnom prevozu, zdravstvenim ustanovama, ali i  prilikom kupovine, ili odlaska kod automehaničara, ali i na pijacama, bile otvorene ili zatvorene, te i za preuzimanje naručene hrane iz restorana. Takođe i prilikom vožnje automobilom u slučaju da osobe nisu iz istog domaćinstva.

FFP2 masku moraju da nose svi stariji od 14 godina , a izuzete su  trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga ne smeju nositi masku. Za nepoštovanje nove mere  novčane kazne su 25 eura.

Pored toga obavezna distanca prema osobama iz drugog domaćinstva se povećava sa jednog na dva metara.

Uredba predviđa i nastavak primene celodnevnog policijskog časa, koji dozvoljava izlaz iz kuće za potrebne rada, kupovine, šetnja zbog psihičkog i fizičkog zdravlja i pružanje pomoći drugima.

Još jedna novina je i nedeljni obavezujući test za određene grupe ljudi. Pored medicinskog i negovateljskog osoblja, test se odnosi i  na sva lica koja imaju direktan kontakt sa mušterijom, kao što su prodavci, vozači i slično.

Takođe moraju da se testiraju i nastavnici,  ali i svi u javnom sektoru koji imaju kontakt sa građanima, te i profesionalni sportisti.

Inače, Austrija se nalazi u svom trećem lockdownu, a zbog pojave novog soja koronavirusa austrijske vlasti se pribojavaju da pandemija ne bi ponovno eskalirala.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava