Maturanti: Mladost i lepota ukrasila Srbiju plesom i Užičkim kolom

19.05.2019

Maturanti u Srbiji, zajedno sa ostalim vršnjacima u još nekoliko zemalja, odigrali su "Ples tolerancije", a povod je završetak srednje škole i početak jednog novog razdoblja života gde će nastaviti da se dokazuju ili kroz rad ili kao studenti.

Maturantskom paradom, poput njihovih vršnjaka iz drugih gradova Evrope, srpski  maturanti su proslavili završetag srednjoškolskog obrazovanja.

U Srbiji se plesalo u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Šapcu, Užicu i još 26 gradova u Srbiji i to u sklopu tradicionalnog plesa maturanata širom Srbije, kad jedna generacija mladih obeležava kraj detinjstva i početak zrelijeg doba.

Osim Srbije u „Plesu tolerancije“ je učestvovalo i 10 država u regionu, pa se ovaj jedinstveni ples odigrao i u  Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

Ideja manifestacije kad maturanti plešu na trgovima osmišljena je u Sloveniji 2001. godine, koji ima za cilj povezivanje mladih kroz ples i muziku. A, 2011. godine postignut je Ginisov rekord u broju igrača u simultanom plesu na ovoj manifestaciji. Tada je na trgovima u 51 gradu u osam država plesalo više od 33.000 maturanata. Osnovna ideja ovog događaja je povezivanje mladih kroz ples i muziku, kako bi tokom šest minuta sinhronizovanog plesa svi bili kao jedan, bez granica, bez razlika, bez nasilja, promovišući mir i zajedništvo kao zajedničku želju čovečanstva.

Manifestacija započinje defileom maturanata, koji u podne, na glavnom trgu u svom gradu, a onda prvo zaplešu kadril uz muziku iz operete „Slepši miš“ Johana Štrausa Mlađeg, a za završnicu izaberu jednu od igara po svom izboru,  a u Srbiji je to najčešće Užičko kolo.

 

Užičko kolo za finale

Deseti put u Užicu, na Trgu partizana, plesali su maturanti generacije 2000. godine i tako, zajedno sa vršnjacima iz Evrope, tačno u podne, označili kraj jednog poglavlja u životu, dela školovanja, nakon koga se računa da postaju zreli ljudi.

Manifestacija, koja se u Užicu organizuje deseti put, a okupila je ove godine 867 maturanata iz svih sedam užičkih srednjih škola.

Mladi, koji su tradicionalno bili u narandžastim i crnim majicama, i sa belim kišobranima i pištaljkama, prvo su otmeno odigrali kadril, a onda je Užice dobilo novu dimenziju jer su maturanti odigrali užičko kolo.

Gde drugo , nego u Užicu, da Užičko kolo bude najbolje odigrano. Pogledajte kolo iz Užica koji je oduševio sve gledaoce u regionu.

U Novom Sadu je više hiljada maturanata srednjih škola plesalo je na centralnom gradskom trgu, a na Trgu kralja Milana u Nišu “Plesu tolerancije” pridružilo svi niških maturanati. Oko 15 hiljada maturanata u  gradovima u Srbiji i preko 30 hiljada njihovih vršnjaka iz Evrope, odigrali su zajedno “Ples tolerancije” koji će pamtiti celog života.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava