Medicinske sestre u bečkim školama podrška i deci i nastavnicima

21.06.2024

Medicinsko osoblje od maja 2022. godine u odabranim obrazovnim ustanovama u Beču, pruža doprinos poboljšanju zdravstvenog i psihosocijalnog stanja oko 1.400 učenika.

Copyright Markus Schleininger/MA 15.

Grad Beč od 2022. godine zapošljava medicinsko osoblje u određenim školama, tzv. „Školske medicinske sestre“ (School Nurses). Sada se preporučuje da se projekat proširi na celu Austriju.

U pilot projektu prema međunarodnim modelima, medicinsko osoblje od maja 2022. godine u odabranim obrazovnim ustanovama u Beču, pruža doprinos poboljšanju zdravstvenog i psihosocijalnog stanja oko 1.400 učenika.

Prvi rezultati  studije Centra za javno zdravlje u Beču pokazali su da je u prvom polugodištu od maja do decembra 2022. godine dokumentovano 2.260 intervencija “Školskih medicinskih sestara”:

– 642 intervencije prve pomoći

– 1.287 intervencija u oblasti promocije zdravlja i prevencije

– 164 zbrinjavanja dece sa hroničnim bolestima

– 167 intervencija u preventivnoj zaštiti, poput podrške pri vakcinaciji i sistematskim pregledima

“Školske medicinske sestre” omogućavaju deci sa hroničnim bolestima da učestvuju u školskom svakodnevnom životu, ističe direktor Srednje škole „Bendagase“, Manfred Baumgartner. Zahvaljujući medicinskom osoblju deca su u mogućnosti da učestvuju na razrednim izletima, a njihovo prisustvo predstavlja veliko olakšanje učiteljima. Pozitivni aspekti vidljivi su i van direktne medicinske nege. To se odnosi, na primer, na komunikaciju sa roditeljima u vezi sa zdravstvenim problemima njihove dece, razgovore sa učenicima o psihičkim problemima ili savetovanje nastavnika o zdravstvenoj zaštiti, saveti o ishrani i prevenciji zavisnosti, kao i povezivanje sa vanškolskim institucijama, objašnjava Baumgartner.

Pozitivna iskustva inicirala su stručnjake da zahtevaju da se model „Školskih medicinskih sestara“ proširi na ceo obavezni školski sektor u Austriji.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Spinalna mišićna atrofija (SMA) – višejezična kampanja olakšava pristup informacijama i mogućnostima lečenja

Bolnica u Beču u kojoj se leče plišani medvedići i ostale igračke

Potrebni lekari: Za koju godinu Austrija se suočava s manjkom medicinskog osoblja

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava