Beč: Traže se volonteri za čitanje na maternjem

10.10.2023

Projekat sprovodi bečko magistratsko odeljenje za integracije u saradnji sa Direkcijom za obrazovanje Beča i Bečkim knjižarama.

Foto: MA 17

U glavnom gradu Austrije više od 80 odsto građana svakodnevno govori dva ili više jezika. U cilju promocije višejezičnosti gradska uprava Beča traži volontere koji će deci u osnovnim školama čitati na maternjem jeziku. Trenutno je angažovano oko 80 volontera-čitača u 20 bečkih osnovnih škola.

Ponuda jezika je raznolika: od engleskog preko bosanskog do vijetnamskog, u Beču se može čuti 19 različitih jezika. Više od polovine bečkih učenika govori dva ili više jezika. Prema anketi koju je ove godine sproveo Institut SORA, Bečlije takođe podržavaju promociju višejezičnosti. Dve trećine ispitanika je izjavilo da se ne samo poznavanje nemačkog jezika, već i promocija višejezičnosti ubraja u važne mere integracije.

Traže se volonteri za čitanje na maternjem jeziku i to posebno sa znanjem: arapskog, bosankskog, dari, hrvatskog, makedonskog, srpskog, čečenskog, turskog i ukrajinskog. Zadatak volontera je da jednom nedeljno sat vremena deci čitaju priče, dečje knjige i stihove ili da zajedno sa decom pregledaju slikovnice. Svi volonteri pre prvog časa pohađaju uvodni seminar. Projekat sprovodi bečko magistratsko odeljenje za integracije u saradnji sa Direkcijom za obrazovanje Beča i Bečkim knjižarama. „Projekat ‘volonter-čitač’ je primer stvarne integracije koju sprovodimo“, rekao je član gradskog veća za obrazovanje i integraciju Kristof Viderker.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Zaštitite se od krpelja u Austriji vakcinom protiv krpeljskog encefalitisa

Integracija u Beču bolja nego što se očekivalo

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava