Beč za decu: Ponude bečkih muzeja za najmlađe

22.03.2019

Beč nije samo grad muzike, već i grad muzeja. Posetioci mogu da biraju između stotinak muzeja i zbirki, neki od njih zabeleže i preko 100.000 posetilaca godišnje. Mnogi od tih muzeja imaju u ponudi i posebne programe za decu.

Brojni muzeji u glavnom gradu Austrije se trude da interesantnim sadržajima privuku i decu u svoje prostorije. Ima i muzeja koji su potpuno posvećeni deci.

Na primer dečiji muzej “Zoom”. U tom muzeju, osnovanom 1994. godine i smeštenom u bečkom Muzejskom kvartu, deca mogu svim čulima da istražuju svet oko sebe. Tokom čitave godine u ponudi su izložbe i radionice kao i jedinstvena multimedijalna laboratorija, atelje, studio za crtane filmove, gde deca mogu da preuzmu uloge, režisera, kamermana, fotografa, ton-majstora i sl.

Po 300 godina starom dvorcu  „Šenbrun“ je svojevremeno šesnaestoro dece carice Marije Terezije jurcalo i istraživalo. Danas u dečjem muzeju dvorca „Šenbrun“ mali i veliki posetioci mogu da se užive u nekadašnji život i svakodnevicu carske porodice. U dvanaest prostorija zapadnog krila nekadašnje rezidencije Habsburgovaca može se učiti koketiranje sa lepezama, a barokna odeća i perike čekaju da budu isprobane. Važne teme su i plemićko vaspitavanje kao i omiljene igre princeza i prinčeva. Više o muzeju… 

„Tehnički muzej“ je svet za sebe. Brojni interaktivni predmeti izrađeni po principu „uzrok – posledica“ čine tehniku razumljivom. Deca saznaju o munjama, gromovima, elektromagnetnim poljima i „kosi koja se diže na glavi“. U podrumu muzeja nalazi se kopija rudnika u koji deca mogu da uđu.

Bečki „Prirodnjački muzej“ nudi obilazak kroz raskošne sale muzeja kao i uzbudljiva razgledanja za decu. U sali dinosaurusa pored skeleta i ostataka ogromnih praživotinja posetioce čeka „Alosaurus“ koji se pokreće i ispušta strašne urlike. Tu je i figura Vilendorfske venere koja priča svoju priču i svedoči o počecima naše kulture od pre skoro 25.000 godina.

Muzej istorije umetnosti u Beču (Kunsthistorische Museum) napravio je jedinstvenu  digitalnu aplikaciju za mobilne telefone “KHM Stories” koja sadrži priče o predmetima iz muzeja. Pre dolaska ili u samom Muzeju, aplikacija se instalira na pametni telefon (koji podražava sisteme android ili ios – dakle, ne može se instalirati na Nokiu/Microsoft telefone) i sa njom, kao sa vodičem, razgledate muzej.

Uz priče za odrasle, aplikacija sadrži i priče za decu. Deca (s roditeljima ili nekom odraslom osobom s kojom dođu u Muzej) na ekranima svog telefona, prate lik koji ih vodi po prostorijama Muzeja, od predmeta do predmeta, a nakon što dođu do određene tačke mogu poslušati ili pročitati priče, rešavati zanimljive kvizove, crtati ali  i još mnogo različitih zanimljivih aktivnosti.

U dvorcu „Belvedere“ sa njegovim brojnim izložbama iz oblasti umetnosti deca od 3 do 12 godina imaju mogućnost da kroz igru i kreativan rad upoznaju i razumeju svet umetnosti.

Beč je od nedavno bogatiji za još jedan muzej koji se nalazi u samom srcu grada. “Muzej iluzija” sa preko 70 izložbenih komada predstavlja najveću zbirku holograma, stereograma i optičkih iluzija u Austriji. Više o muzeju…

 

U „Kući muzike“ najmlađi posetioci mogu da dožive muziku sa svim svojim čulima. Ogromni instrumenti, kompjuteri i najmodernija tehnika pozivaju na igru, eksperimentisanje i istraživanje.

A  onda sve lepo zasladiti! U „Muzeju čokolade“ u Prateru decu očekuju interaktivne igre, staza kroz džunglu i radionice sa pravljenjem umetničkih predmeta od čokolade koje mladi umetnici mogu da ponesu kući. I za kraj: Velika fontana iz koje curi čokolada! Više o muzeju …

Ostale ponude sa detaljnim programima za decu . Planirajte da već sledećeg vikenda posetite neki od njih!

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava