Praznično i neradno: Nacionalni praznik Austrije 26. oktobra

23.10.2017

Ako niste u situaciji da spojite nekoliko dana i da za Nacionalni praznik negde otputujete, 26. oktobra vas očekuju brojne atrakcije na Heldenplatz-u i ispred Rathaus-a.

Proslava Nacionalnog praznika Austrije, 26. oktobra, ni ove godine neće proći bez atraktivnog programa za građane. Austrijska savezna armija na Heldenplatz-u ispred dvorca Hofburg organizuje veliku izložbu vojne opreme. Ona je posebno atraktivno za najmlađe, jer imaju priliku da se isprobaju “kao vojnici”. Izloženi su različiti tipovi helikoptera i tenkova i moderna oprema za izvršavanje zadataka u zemlji i inostranstvu. Pripadnici Vojske prezentuju delatnosti u okviru zaštite od katastrofa i infrastrukture kao i odbrane od Cyber-napada. Predsednik Republike i Vlada polažu vence na Grob neznanog junaka, a u 11 sati 1.300 regruta polaže svečanu zakletvu, Program za posetioce traje do 17 sati.

Pred Gradskom većnicom

Na trgu ispred Gradske većnice (Rathaus) posetiocima se predstavljaju različite bečke službe za sigurnost i spasavanje. Tokom manifestacije “Wiener Sicherheitsfest 2017” javno se demonstriraju različite situacije kao što je požar i infarkt i mere koje se tom prilikom moraju preduzeti da bi se spasli ljudski životi. Decu i odrasle će sigurno oduševiti i umeća policijskih pasa, kao i onih koji prate hendikepirane ljude i pomažu u terapiji bolesnih. Specijalci policijske jedinice “WEGA” prikazuju svoje umeće u slučaju alarma, a razne organizacije gledaocima demonstriarju kako sarađuju u slučaju teške saobraćajne nesreće. Posebna atrakcija za gledaoce su live isečci iz novog mjuzikla “I am from Austria” (15 časova).

 Dan otvorenih vrata u bečkom „Svetskom muzeju“

Generalno renovirani nekadašnji Etnografski muzej, 25. oktobra uveče ponovo otvara svoja vrata pod nazivom„Muzej sveta“/ Weltmuseum Wien. Posetioci mogu da razgledaju zbirku i pet posebnih izložbi. Muzej na Heldeplatz-u (kod Ring-a) će na Dan Republike,  26. oktobra, biti otvoren od 13 do 21 čas za posetioce, a ulaz je besplatan.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava