Policija u Austriji: Od 1. januara novi uslovi za prijem kandidata

02.01.2019

Od 1. januara 2019. godine važiće jedinstven postupak i uslovi za prijem novih lica u policijsku službu Austrije. To će, po rečima ministra Herberta Kickla, osigurati da budu izabrani zaista „najbolji među najboljima“.

(c) Facebook BM.I - Bundesministerium für Inneres

Ministar unutrašnjih poslova Austrije, Herbert Kickl, najavio je novine u uslovima za prijem novih lica u policijsku službu Austrije.Od 1. januara 2019. godine važiće jedinstven postupak za čitavu Austriju. To će, po rečima ministra, osigurati da budu izabrani zaista „najbolji među najboljima“.

Novi postupak za prijem policajaca  treba da postane moderniji i transparentniji, da u većoj meri uzima u obzir ličnost i sposobnosti kandidata i da bude na najnovijem stepenu naučnih saznanja. U samoj osnovnoj dvogodišnjoj obuci neće biti nekih većih promena.


Brže do rezultata testova

Informaciju o tome da li mogu ili ne da započnu osnovnuobukom za policajce će, na primer, kandidati ubuduće dobijati mnogo brže nego do sada, i to najkasnije tri do pet meseci od trenutka podnošenja zahteva za prijem u policiju. Do sada su kandidati morali da čekaju i više od godinu dana na ovo rešenje.

 

Testiranje psiho-fizičkih sposobnosti

Prema novom planu već prvog dana se testovima na kompjuteru u trajanju  i do 4 sata proveravaju poznavanje pravopisa i gramatike nemačkog jezika, kao i kognitivne sposobnosti. Ako rezultati u poznavanju pravopisa i gramatike nisu zadovoljavajući, onda ga kandidati mogu još jednom ponoviti najranije posle šest, a  najkasnije posle 12 meseci. Međutim, ako kognitivni test bude negativan, onda se za tog kandidata obustavlja postupak prijema. Ipak, kandidat može posle godinu dana ponovo da konkuriše.

Prvog dana testiranja se obavljaju i provere u oblasti sporta. Prvo se testom ergometrije na biciklu proverava izdržljivost, zatim slede trčanje sa preprekama, sklekovi i sprintovi na kratkim stazama. Sa liste provere brišu se trčanje na 3.000 metara i testovi u plivanju. Kandidati će ipak morati da podnesu dokaz da znaju da plivaju.

Drugog dana testiranja za nove policajce se obavljaju lekarski pregledi, posle kojih sledi završni razgovor sa kandidatom. Dobijeni poeni se sabiraju i kandidati sa najviše poena se pozivaju  na obuku.

Do kraja svog mandata, aktuelna vlada planira prijem 2.100 novih policajaca kao i 2.000 mesta za obuku za službu u policiji.

Više informacija o uslovima podnošenja zahteva za prijem u policiju pročitajte na zvaničnoj internet stranici “Karijera u policiji”. 

Poslednjih godina, bečka policija često poziva i organizuje  informativne skupove pod nazivom „Wien braucht dich“ za ciljem da u službu primi što više mladih lica  iz doseljeničkih porodica, a ovo je jedna od brojnih aktivnosti u tom pravcu.

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava