Amerika obeležava 19. godišnjicu terorističkih napada na kule “bliznakinje”

11.09.2020

Amerika obeležava 19. godišnjicu terorističkih napada na kule "bliznakinje" u Njujorku i Pentagon, komeracijom, ali ne uživo, već prenosom na zvaničnom sajtu Memorijalnog muzeja.

(c) pixabay

Pre 19 godina na današnji dan, svet je zapanjeno posmatrao seriju terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su se dogodili u utorak 11. septembra 2001. godine, kada je 19 terorista Al Kaide otelo četiri američka aviona.

Samoubilački napad terorista trajao je 51 minut.

Dva oteta aviona udarila su u Svetski trgovinski centar na Menhetnu u Njujorku, poznat kao kule bliznakinje, po jedan u svaki soliter za 17 minuta. Poginule su 2.753 osobe.

Posle toga, treći avion srušio se na Pentagon, glavno sedište američkog Ministarstva odrane u Vašingtonu.

Četvrta letelica je pala u ruralni deo Pensilvanije nakon što su hrabri putnici otmičarima pružili otpor.  Pretpostavlja se da je njegov cilj bila ili Bela kuća ili jedna nuklearna elektrana.

Odgovornost za teroristički napad preuzela je Al Kaida, a američke snage ubile su njenog lidera Osamu bin Ladena u u Pakistanu 2011. godine.

Ukratko, zvanična verzija događaja kaže, da je teroristička organizacija Al Kaida sprovela u delo zamisao svog lidera Osame bin Ladena tako što je, nakon kraće pilotske obuke nekolicine svojih pripadnika, odredila devetnaestoricu terorista čiji je zadatak bio da nad nebom iznad severoistočnih Sjedinjenih Država otme četiri putnička aviona kompanija “Junajted erlajns” i “Amerikan erlajns”.

Najveći broj inženjera i arhitekata podupiru ovu zvaničnu verziju. Postoje, međutim, grupe istih takvih stručnjaka koji ih negiraju.

U znak sećanja na skoro 3.000 žrtava sagrađen je Memorijalni centar gde se svake godine održava komemoracija i budu  pročitana njihova imena.

Zbog epidemije koronavirusa, u Memorijalnom muzeju u Njujorku neće biti tradicionalne komemoracije uz čitanje imena žrtava, već će se sadržaj emitovati uživo na zvaničnom sajtu Muzeja.

Porodicama stradalih dozvoljen je pristup memorijalnom kompleksu.

 

 

 

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava