Nastava za vreme Korona virusa: Besplatni komjuteri i tableti za učenje od kuće

10.04.2020

Nastava u Austriji, zbog Korona krize, posle uskršnjih praznika, nastaviće se na digitalan način i onlajn časovima. Zbog toga učenici trebaju uređaje za praćenje nastave, ali nažalost nemaju svi iste mogućnosti.

S obzirom na to da će učenici u Austriji posle uskršnjeg raspusta pratiti nastavu od kuće, uz održavanje časova na digitalan način i u vidu on-lajn nastave, biće im potrebni samostalni komjuteri za učenje. Međutim, mnogi učenici nemaju svoj sopstveni komjuter, a situacija se dodatno iskomplikovala jer i mnogi roditelji, u vreme Korona krize rade od kuće, a porodice sa više učenika nemaju u kući nekoliko zasebnih kompjutera.

Uzimajući u obzir ovu situaciju, austrijska vlada i  institucije rade na rešavanju problema tako što će učenici, koji nemaju mogućnost praćenja nastave preko svog komjutera, dobiti besplatan ili ga mogu pozajmiti.

Austrijski ministar obrazovanja Heinc Fasman je u četvrtak saopštio da će država obezbediti  12.000 uređaja za učenike u državnim  školama. Međutim, uređaji se ne poklanjaju, već se mogu uzeti na pozajmicu do kraja školske godine. Računari su planirani za  AHS, srednje poslovne škole (berufsbildenden mittleren Schulen ) i više srednje škole(BMHS).

Prema rečima Fasmana, 6,8 odsto učenika u Austriji od 6- do 14 godina trenutno nije dostupno za učenja na daljinu i ne reaguju na materijale za učenje koje su poslale škole. Razlozi su da porodica nije u Austriji, mejl adrese su netačne ili  učenici nemaju uređaje.

 

Bečka Radnička komora finansira tablete ili laptope za učenje na daljinu

Budući da su škole zatvorene, Radnička komora je primala više poziva za pomoć za učenike, koji nemaju uslove da kod kuće prate onlajn nastavu. Problemi nastaju jer učenici kod kuće nemaju odgovarajuće digitalne uređaje kao što su tablet ili laptop.

“Učenicima je sada hitno potrebna podrška kako ne bi izgubili  nastavu zbog krize izazvane korona virusom”, kaže predsednica Radničke komore, Renate Anderl.

„Zato će Bečka Radnička komora da pomogne. Od sada, bečke zanatske škole će dobiti tablet računare ili laptop uređaje za  učenike kojima su potrebni za nesmetano praćenje nastave. Uređaje finansira Radnička komora Beč (AK Wien).

Na primer, jedan učenik je napisao Radničkoj komori: „Moj računar, koga koriste svi u kući, više ne radi kako treba. Trenutno pokušavam da obavim zadatke na svom mobilnom telefonu. Nažalost, ne mogu da uđem u LMS program („Learning Management System“). Fotografije zadataka koje su moje drugovi postavili u WhatsApp grupi su korisne, ali nažalost zbog kvaliteta ne mogu da ih pročitam. ”

Jedna samohrana majka takođe se obratila i kaže da ima četvoro dece, od kojih troje moraju da prate nastavu preko komjutera, ali da u kući imaju samo jedan laptop. Ovakvi i slični slučajevi, naveli su Radničku komoru da odreaguje i pomogne porodicama koje imaju učenike.

Radnička komora Beča je odmah pokrenula inicijativu u kojoj sve  stručne škole u ​​Beču (21) dobijaju finansijsku podršku za kupovinu tableta ili laptopa. Škole će nabaviti opremu za svoje učenike koji nemaju uređaje, a u narednih nekoliko dana škole će obavestiti učenike da mogu podići svoje tablete ili laptopove.

Predsednica  Renate Anderl je dodala: „Posebno u krizi nastale zbog Korona virusa mora postojati briga za buduće radnike. Zato nam je važno da svi učenici u stručnim školama mogu da učestvuju u nastavi. ”

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Korona virus u Austriji: Izveštaj i nove uredbe austrijske vlade

Film za decu Grada Beča – o korona virusu

Korona virus: Austrija od ponedeljka zatvara škole

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava