Školska godina donosi i nove propise za đake i roditelje

17.09.2019

Školska godina 2019/20 u Austriji donela je i neke nove propise za učenike osnovnih i srednjih škola. Za nepoštovanje pojedenih se plaća i kazna.

(c) pixabay

Nova školska godina u Austriji, kako za đake, tako i za roditelje, donosi nekoliko novina sa sobom. To se odnosi pre svega na način ocenjivanja učenika, kao i na zabranu nošenja marame u osnovnim školama.

 

Novine u ocenjivanju

Nova školaska godina najveće novine donosi  u osnovnim školama u kojima se od drugog polugodišta drugog razreda ponovo uvodi brojčano ocenjivanje, uz mogućnost dodatnog alternativnog ocenjivanja u svim razredima. Osim toga, ukoliko učenik/učenica ima loše ocene postoji mogućnost da od drugog razreda ponavlja razred.

Novina je i to da će se roditelji pozivati na konsultativne razgovore sa nastavnicima o uspehu učenika, što je do sada rađeno samo onda kada je vršeno alternativno ocenjivanje. A u slučaju da učenik nije u stanju da uspešno prati nastavu, postoji mogućnost da se obaveže da pohađa dopunsku nastavu kako bi savladao gradivo iz određenog predmeta.

 

Zabrana nošenja marame

U osnovnim školama u Austriji je od ove školske godine generalno zabranjeno „nošenje odeće koja ukazuje na svetonazorno ili versko opredeljenje deteta, a koja uključuje i pokrivanje glave“. To se obrazlaže potrebom za „socijalnom integracijom dece u skladu sa lokalnim običajima i prilikama, očuvanjem ustavom garantovanih osnovnih vrednosti  i ciljeva obrazovanja, kao i ravnopravnosti muškarca i žene“. U slučaju kršenja ove zabrane može se izreći kazna i do 440 evra.

Ostale novine u školstvu

U Novim srednjim školama (NMS) se od drugog razreda (šesta godina školovanja) uvode dva različita nivoa intenziteta učenja – „Standard“ i „Standard-AHS“, čime se ukida dosadašnje diferenciranje  u „osnovno opšte obrazovanje“ i „produbljeno opšte obrazovanje“. Ukida se i ocenjivanje sa sedam cifara i uvode dve skale sa pet cifara.

Novo je i ponovno uvođenje  dobrovoljne desete godine školovanja  na politehničkim školama za đake koji nisu sa uspehom završili devetu školsku godinu u gimnaziji ili nekoj drugoj srednjoj ili višoj stručnoj školi.

Predhodne školske godine takođe su uvedeve nove uredbe u školstvu kao što su  novi „razredi nemačkog jezika“, pooštravanje  kazne za bežanje iz škole i zabrana cigareta u školskom dvorištu.

Inače, austrijska Vlada je pre nekoliko godina donela odluku da je obrazovanje svih mladih u Austriji obavezno do 18-te godine.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Škole i vrtići u Beču: Izgradnja devet novih obrazovnih kampusa

Škole u Beču: Novi projekat pod nazivom „Respekt: Zajedno jači“ 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava