Školski pribor: Obratite pažnju na velike razlike u cenama

24.08.2020

Uskoro počinje nova školska godina, a to podrazumeva i novi školski pribor za đake. Međutim, treba obratiti pažnju pri kupovini jer postoje velike razlike u cenama.

Na početku nove školske godine, u proseku, jedan Bečlija potroši oko 70 evra za sveske, školske torbe  i ostale predmete koji su obavezni u školskom  priboru. Na gradskom nivou ovi troškovi iznose više od neverovatnih 36 miliona evra.

Za roditelje koji imaju decu koja polaze u prvi razred, izdatak je još veći, jer moraju izdvojiti i do par stotina evra za školski pribor.

Iako se to, možda, na prvi pogled ne uočava, razlike u ceni za olovke i ostalu opremu se veoma razlikuju.

Specijalizovane radnje su skuplje od lanaca prodavnica

Školski pribor i brendirani proizvodi su, u specijalizovanim radnjama,  u proseku skuplji  oko 16 odsto nego u maloprodajnim lancima. Jedino olakšanje u specijalizovanim radnjama je što prodavac nudi pogodnosti u pogledu usluga i saveta pri kupovini.

 

U cilju odabira kvalitetnog, a finansijski prihvatljivog školskog pribora, roditelji  treba da obratite pažnju na sledeće stvari u toku nabavke:

  • Specijalizovane prodavnice za školski pribor neposredno pred početak škole uvek imaju uvek popuste i rasprodaje.
  • Pojedine prodavnice za školski pribor nude kvalitetno savetovanje i pomoć u nabavci školskog pribora. Predate listu potrebnog pribora i posle kratkog vremena možete podići sve potrebno.
  • Školske torbe i ostali pribori od prošle godine se često prodaju po mnogo nižim cenama u odnosu na najnovije modele.
  • Školska torba za đake osnovce ne bi trebalo da bude teža od jedne desetine težine deteta i takođe mora da bude kvalitetna i da obezbedi sigurnost đaka (vodootporna i mora posedovati reflektore ili slične pojedinosti za bolju prepoznatljivost u saobraćaju).
  • Što se tiče ergonomije školskih torbi obratite pažnju da je napravljena po ortopedskim standardima i da je prilagodljiva kičmi deteta.
  • Pazite da Vaše dete svoju torbu nosi na leđima, a ne samo na jednom ramenu kako bi se sprečile moguće zdravstene posledice.
  • Ukoliko želite da nabavite novu školsku torbu za Vaše dete, posavetujete se sa prodavcima, jer su oni u najveći broju slučajeva dobro upoznati sa kvalitetom i ergonomijom proizvoda.
  • Obratite pažnju na kvalitet i rok trajanja školskog pribora. Jeftini flomasteri, naliv pera, vodene boje i olovke često ne traju dovoljno dugo ili nemaju željenji efekat. Međutim treba pripaziti i na to da ne kupujete samo pribor sa brendiranim imenom, jer postoje i jeftinije alternative istog kvaliteta.
  • Odaberite ekološke proizvode, koji se mogu koristiti više puta.

Caritas nudi jeftiniji školski pribor

Humanitarna organizacija Caritas, već dugi niz godina, nudi  školski pribor po nižim cenama. U specijalnim prodavnicama “carla” se mogu nabaviti sveske, olovke, fascikle, školske torbe i slično po povoljnijim cenama nego u običnoj prodaji. Caritas navodi da u “carla”prodavnicama ušteda novca može iznositi do dve trećine planiranog. Na primer, školska torba može se kupti po ceni od 7 evra, a penkala koštaju oko 1 evro.

“Carla” tokom cele godine potražuje finansije od donatora za školski pribor kako bi porodice sa manjim finansijskim sredstvima mogle da svojoj deci priušte i kvalitetnu školsku opremu. Prihod od prodaje u “carla”-prodavnicama koristi se u socijalne projekte, kao što je, na primer, radno mesto u “carla” prodavnicama za trajno nezaposlene osobe.

Ove godine od 24. avgusta  do 12. septembra 2020. godine traje akcijska prodaja školskog pribora, i kao i uvek, izbor je veći na početku akcije.

Više o ovim prodavnicama možete pročitati na zvaničnom sajtu “carla” prodavnica.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Prodavnice za socijalno ugrožene u Beču

Škole i vrtići u Beču: Izgradnja devet novih obrazovnih kampusa

Maternji jezik: Grad Beč traži zainteresovane čitače na maternjem jeziku

Vakcina protiv malih boginja u Austriji je besplatna za decu i odrasle

Ekonomska škola u Beču koja nudi bosanski, hrvatski i srpski kao drugi strani jezik

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava