Bebe u Evropi: Najmlađe prvorotke u Bugarskoj, najstarije u Italiji

28.03.2018

Žene u Evropskoj uniji prvo dete u proseku rađaju sa nepunih 29 godina, najmlađe prvorotke su u Bugarskoj, a najstarije u Italiji.

Žene u EU dobijale su u 2017. svoju prvu bebu u proseku  u dobi od 29 godina. Prema podacima Eurostata , najmlađe mame su iz Bugarske na 26  godina. S druge strane, žene iz Italije sa 31 godina su dobile svoje prvo dete. Austrijanke su sa 29,2 godina malo  iznad proseka u EU.

U 2016. godini  4,9 odsto prvorotkinja  u EU, bile su žene ispod 20 godina (majke tinejdžerke) i 3,2 odsto žena od 40 godina i starije. Ukupna stopa plodnosti u EU sa 1,92 porođaja po ženi  bila je najviša u Francuskoj. Sledi Švedska (1.85 porođaja), Danska i Velika Britanija (po 1.79 porođaja).

Najniže stope su zabeležene u Španiji i Italiji (1.34 rađanja po ženi), Portugalu (1,36 rađanja po ženi), Kipra i Malte (oba 1,37 rađanja po ženi), Grčke (1,38 rađanja ) i Poljske (1,39 rađanja). Austrija je bila u donjem srednjem polju sa 1.53 rađanja po ženi.

Broj rođenih u Evropskoj uniji  se  povećao u odnosu na 2001. godine. Na primer u 2016. godini rođeno je 5,15 miliona beba, što je 80. 000 beba više nego 2001.

 

Iako natalitet opada, želja za decom ostaje

U mnogim razvijenim zemljama žene u proseku rađaju manje od dvoje dece, što nije dovoljno za prostu reprodukciju. Mada je mnogo faktora koji su odgovorni za pad nataliteta, nedostatak želje za decom nije jedan od njih.

Međutim, razlog odlaganje rađanja u razvijenim zemljama Evrope demografi su došli do rezultata da produženo školovanje, visoka težnja ka materijalnim dobrima, odnosno hedonistički obrazac življenja, kao i povećano investiranje u profesionalnu karijeru kod pripadnika oba pola, takođe doprinosi odlaganju rađanja.

Odgovor na pitanje “Zbog čega žene koje rađaju dete posle 35. godine najčešće ostaju majke jedinaca”, jednostavan je  i glasi: reproduktivna moć žene se sa godinama smanjuje, dužina čekanja na začeće se povećava, a trudnoće u četvrtoj deceniji često se komplikuju.

Kvalitetan partnerski odnos i osećaj psihološke i materijalne sigurnosti takođe su odlučujući faktori za roditeljstvo.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava