Posao, telefon ili laptop najveći uzročnici nesanice u Austriji

14.01.2020

Posao, stres i uređaji su glavni uzročnici lošeg sna. Dobra vest je da postoje neki koraci koje možete da preduzmete kako biste bolje spavali.

Jedna od  anketa koje je nedavno sprovedena u Austriji, pozabavila se i pitanjem koliko dugo i kako dobro spavaju Austrijanci. Po rezultatima ispitivanja, sažeto u nekoliko reči, može se zaključiti da kvantitet ne odgovara kvalitetu.

Najveći broj ispitanika u dobi 18 do 90 godina provede doduše dovoljno vremena  spavajući, sedam do devet sati,  što odgovara preporukama stručnjaka, ali samo jednoj trećini taj san donosi i očekivani oporavak i osveženje.

Gotovo polovina ispitanika je navela da ima probleme sa spavanjem, i da su ti problemi već i starijeg datuma. Razloge problema sa spavanjem treba tražiti u stresu, koji svaki od ispitanika individualno doživljava.

Skoro dve trećine anketiranih navode posao i opterećenje na radnom mestu. Više od trećine ispitanika je navelo, da su neposredno pre odlaska na spavanje ili mislili na posao ili koristili pametni telefon ili laptop.

 

Međutim to je, kako  zaključuju stručnjaci, kontraproduktivno. Razlog je taj što  svetlost ekrana od telefon ili laptopa u velikom broju slučajeva potiskuju hormon melatonin, koji reguliše biološki sat i potrebu za spavanjem, tako da je osobama koji koriste ove uređaje potrebno duže vremena da utonu u san.

 

Posao ostaje u kancelariji

Često i posle radnog vremena, posao se nastavlja i u kućnom ambijentu. To  dovodi do dodatnog stresa i  povećanja nivoa kortizola i adrenalina, što ima uticaj na Vaše opšte zdravlje. Veoma je  važno da postavite granice i da posle radnog vremena ne radite ništa što ima veze s poslom.

Zdrava večera

Zdrava ishrana i unošenje određenih makronutrijenata pre spavanja može da pomogne telu da se opusti. Pojedina istraživanja su pokazala da je unošenje ugljenih hidrata u večernjim satima razlog što se ujutru osećate ošamućeni.

Bez ekrana

Plava svetlost koju emituju mobilni telefoni, tableti i kompjuteri utiče na vašu sposobnost da zaspite, zato se preporučuje da uređaje ne koristite posle 20:00 časova. Ukoliko je to nemoguće u Vašoj situaciji, od velike pomoći će biti  to što ćete makar sat i po vremena pre spavanje biti “bez plavog svetla”, što donosi dobre efekte i sigurno ćete brže utonuti u san.

Opuštanje

Pripremanje uma i tela za spavanje je ključno za san, a postoje brojni načini da se dovedete u fazu opuštanja. To može biti kupanje, mirišljave svećice,  biljni čaj, čitanje  knjige i slično.
Desetak minuta pred spavanje uradite lagane joga pokrete, koji će pomoći telu da se opusti. U suštini, dovoljno je da legnete na leđa i da noge podignete uz zid.

Na ovaj način se poboljšava cirkulacija i šaljete  signal nervnom sistemu da se odmara. Kada telo uđe u mirno stanje, to je znak da će se telo bolje odmoriti.

Inače, zimsko vreme mnoge ljude, generalno, čini lako depresivnima. Dani su kraći, manje je svetla i hladno je. Sve to utiče na raspoloženje, pa su pojedini  povremeno turobni ili utučeni. 

Medicinski Univerzitet u Beču je u svojoj studiji, koja je ispitivala ponašanje ljudi, došao do saznanja da uprkos stresnin danima ponekad praznici pozitivno utiču na ljude. 

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Naše zdravlje: Projekat za lepši i kvalitetniji život u Beču

Urbano baštovanstvo je veoma popularan trend u Beču

 

Sport i kultura u Beču: Besplatne ponude za finansijski ugrožene osobe

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava