Nataša Mirković: Umetnica koja neguje muzičku tradiciju Balkana

03.12.2013

Nataša Mirković je svestrana umetnica, naklonjena eksperimentalnim, umetničkim projektima koji neguju muzičku tradiciju Balkana.

Nataša Mirković je pevačica i glumica iz Bosne i Hercegovine, koja već dugi niz godina živi i radi u Austriji. Završila je Muzičku akademiju u Sarajevu i klasično solo pevanje za pesmu i oratorijum u Gracu.

Pažnju na svoj čaroban glas Nataša Mirković je skrenula je još 1994. godine, kao članica ansambla Sandy Lopičić Orkestra. Kroz brojne nastupe na prestižnim pozorišnim scenama i međunarodnim festivalima, postala je prepoznatljiva umetnica širom Evrope.
Solističke nastupe imala je u operi u Gracu (Grazer Oper) kao i u bečkoj narodnoj operi (Wiener Volksoper), gde je brilirala u glumačkim i operskim ulogama kao i u mjuziklima i baroknim operama.

Neverovatna svestranost njene ličnosti i rada primećena je i u Holivudu od strane kompozitora Gabrijela Jareda sa kojim je ostvarila uspešnu saradnju. Naime, Nataša Mirković je pevala uvodnu pesmu za debitantski film Anđeline Džoli „U zemlji krvi i meda“.

Pored mnogobrojnih koncertnih turneja, Nataša Mirković održava i radionice pevanja.
CD Releases: GIPSY´S LULLABY Extraplatte 2004: KASSANDRA (laments of the balkans) Extraplatte 2005 : AJVAR & STERZ producciones efímeras 2006 : WINTERREISE raumklang 2010 : SOULMOTION bayla-records(galileo)2011.

Pogledajte video iz emisije Dijaspora uživo u kojoj je gostovala Nataša Mirković.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava