Nemačka stavila skoro sve austrijske pokrajine na listu rizičnih područja

22.10.2020

Zbog poslednjih brojki zaraženih i novozareženih koronavirusom Nemačka je stavila celu Austriju na listu rizičnih zemalja.

Foto (c) pixabay

U Nemačkoj je danas zabeležen rekordan broj novozaraženih korona virusom, a taj broj prešao je 10.000 prvi put od početka epidemije.

Iako je stopa zaražavanja u Nemačkoj niža nego u većem delu Evrope, broj novozaraženih počeo je ubrzano da raste sa dolaskom hladnijeg vremena, a zvaničnici najavljuju oštrije mere ako se taj trend nastavi.

Nemačka je poslednjih nedelja već stavila nekoliko austrijskih saveznih pokrajina na listu rizičnih područja za putovanje. Međutim zbog poslednjih brojki zaraženih  i novozareženih koronavirusom u Austriji, koja je juče iznosila rekordnih 1.958 osoba, Nemačka je stavila skoro celu Austriju na listu rizičnih zemalja.

To znači da će za građane Nemačke od subote 24. oktobra uz Beč, Vorarlberg i Tirol, na listi rizičnih putovanja biti i ostatak Austrije, osim pokrajine Kertner (Kärtner).

Ovo bi mogao biti veliki udarac na zimsku sezonu  u Austriji, ali se već ranije govorilo kako veliki broj Nemaca ne planira putovati u Austriju na skijanje. Prema poslednjem istraživanju instituta „YouGov“, oko 45 odsto Nemaca se izjasnilo da ne želi putovati u zemlju koja je stavljena na listu rizičnih zemalja.

U međuvremenu, objavljeno je da je nemački ministar zdravlja Jens Špan pozitivan na koronavirus. Špan je u karantinu od kada je saznao da je pozitivan.

 

U Austriji blizu 2 hiljade novozaraženih:  I ostalim zemljama visok skok broja novozaraženih

U Austriji se broj novozaraženih korona virusom približava brojki od 2.000 u toku jednog dana, i u toku jučerašnjeg dana  dostigao je rekordnih 1.958 novozaraženih.

Od početka epidemije u Austriji, nije registrovan ovako visok broj novozaraženih, ali je tada bilo i mnogo manje testiranja. Juče je testirano 21.077 građana, a rezultati pokazuju da je 1.958  najveći broj do sada.

Najveći broj novozaraženih je u Beču (514), a zatim sledi Donja Austrija sa 341, Gornja Austrija sa 328, dok se preostalih 802 slučaja zabaleženo u ostalim austrijskim pokrajinama.

Od početka epidemije u Austriji, od kraja februara, broj pozitivno testiranih na korona virus porastao je na 66.314, a izlečenih na 50.359.

I veći broj evropskih zemalja prijavio je najviši dnevni rast broja zaraženih od početka pandemije, uključujući Hrvatsku, BiH i Sloveniju.
U samo jednom danu broj novozaraženih u Hrvatskoj je dostigao novi rekord sa 1.424 slučaja, a u Soveniji je i pored uvedenog policijskog časa,  danas zabeležen rekordan broj zaraženih – 1.503.

Prema poslednjim podacima, u BiH je registrovano najviše do sad novozaraženih osoba, čak 922 i 14 smrtnih slučajeva, od kojih su samo u Federaciji BiH pozitivne 654 osobe i 12 preminulih pacijenata.

Negativne rekorde po broju zaraženih beležile su i Češka, Slovačka, Holandija, dok je Bilans infekcija od početka pandemije u Španiji prešao milion.

U Italiji je tokom poslednja 24 sata potvrđeno 15.199 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviše od početka pademije, saopštilo je italijansko Ministarstvo zdravlja.
U Francuskoj će još nekoliko departmana narednih dana ući u status “crvene uzbune” zbog pandemije koronavirusa, što znači da će u njima morati da se uvede policijski čas, saopštila je vlada te zemlje.

S duge strane, Kina, odakle se virus raširio po celom svetu, registrovala je samo 11 novih slučajeva, a svi su “uvezeni”.

Prva tri mesta u svetu po broju infekcija i dalje su zauzimaju  SAD, Indija i Brazil.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava