Život u Austriji: Dnevne potrepštine skuplje za 3,3%

19.03.2018

U februaru su izdaci za svakodnevne potrepštine, takozvana mikro korpa, porasli za 3,3% u odnosu na februar prošle godine. Koji su to proizvodi i usluge sa najvećim poskupljenjem.

Prema podacima Austrijskog zavoda za statistiku, stopa inflacije u februaru je iznosila 1,8%. Najzaslužniji za to su troškovi stanovanja, uključujući i energente.  Istovremeno izdaci za svakodnevnu kupovinu su porasli za 3,3%. Ali ima i smanjenja troškova – recimo za putovanja u inostranstvo.

 

Najveća poskupljenja kod putera, godišnji odmor jeftiniji

U februaru su izdaci za svakodnevne potrepštine, takozvana mikro korpa, porasli za 3,3% u odnosu na februar prošle godine. Ta stopa je u januaru iznosila čak 4,5 odsto. Izdaci za stanovanje, vodu i energiju su porasli  prosečno 2 odsto za period od godinu dana. Najveće poskupljenje u ovoj oblasti je zabeleženo kod stanarine koja je poskupela u proseku za 4,1 odsto. Neki proizvodi su zabeležili značajno povećanje cena, tako je, recimo, puter poskupeo za 20,7 odsto, novine za 9,8 odsto i cigarete za 7,8 odsto. Neki proizvodi su i pojeftinili, recimo paradajz za 9,8 odsto.

Na suzbijanje inflacije su uticali pre svega smanjenje cena za paušalna putovanja avionom (7,5 odsto), kao i  niže cene za paušalna putovanja autobusima u inostranstvo (12,9 odsto). Pojeftinili su: radna cena gasa (6,5%),  gradske destinacije avionom (18,9%)  kao i  osnovna tarifa i taksa na brojila za struju (6,5%).

Mleko, sir i jaja su poskupeli za 4,4 odsto, hleb i proizvodi od žitarica za 1,8 odsto kao i ulja i masti za 9,5 odsto. Cene mesa su porasle za 1,1%, dok je voće poskupelo za 0,9%. Alkoholna pića su koštala za 2,6% više nego pre godinu dana, dok je to povećanje kod sokova od voća i povrća iznosilo 5,0%.

Život u Austriji je početkom prošle godine postao značajno skuplji, pošto se inflacija u januaru 2017. popela na 2 odsto i time dostigla najvišu vrednost od jula 2013.

 

Austrija na šestom mestu po visini inflacija u Evropi

U evro zoni je došlo do smanjenja inflacije  sa 1,3% na 1,1% u poređenju sa februarom prošle godine. U čitavoj Evropskoj uniji inflacija je, prema podacima Evropskog statističkog zavoda, u februaru smanjena na 1,3% u odnosu na 1,&% u januaru. Najnižu inflaciju su imali Kipar ( minus 0,4%), Grčka (0,4%), Danska i Italija (po 0,5%), dok su najveće stope inflacije zabeležene u Rumuniji (3,8), Estoniji i Litvaniji (po 3,2%). Austrija je na šestom mestu po visini inflacije.

 Austrijski zavod za statistiku

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava