Mocartova kuća: Dan otvorenih vrata za posetioce

27.01.2018

Mozarthaus Vienna slavi rođendan velikog kompozitora i muzičkog genija Johanna Amadeusa Mozarta i tim povodom će u subotu 27. januara 2018. otvoriti vrata svim zainteresovanim posetiocima. Ove godine, Mozart bi proslavio svoj 262 rođendan.

(c) Mocarthaus fb

U subotu 27.januara , od 10:00 do 19:00 časova, muzej „Mozarthaus Vienna“ očekuje brojne posetioce na manifestaciji “Dan otvorenih vrat”.  Od 10:00 časova, na svakih 2 sata, biće održano besplatno razgledanje muzeja. Muzej „Mozarthaus Vienna“ se nalazi u prvom bečkom okrugu u ulici Domgasse 5, i jedini je autentični stambeni prostor u Beču u kojem je živeo Mozart u periodu od 1784. do 1787. godine. Posetioci ovde mogu videti četiri soba, dva kabineta i kuhinju i kako je izgledao život i rada poznatog kompozitora. Ovaj muzej je značajan i po tome što je Mozart kada je živeo u Beču imao svoje najplodonosnije muzičko stvaralaštvo.

Posetioci će moći da saznaju sve o Mocartu i vremenu u kojem je živeo. Na programu su i dve posebne radionice na temu „Mocartove igre“. Jer, i sam Mocart je bio oduševljeni ljubitelj plesa. Na “Dan otvorenih vrata” zainteresovani će imati prilike da i sami nauče da plešu onako, kako se plesalo u Mocartovo vreme. Kursevi su zakazani u  11:00 i 15:00 časova.

Biće održana i dva koncerta u 17:00 i 17:30 časova na kojima će studenti svirate Mocartove kompozicije.

Sa ostalim pratećim sadržajima poseta „Mozerthaus Vienna“ je sigurno zabavna, kako za decu, tako i za odrasle.

Muzej “Mocartova kuća” ima za cilj da prikaže život Volfganga Amadeusa Mocarta i Beča u vremenu u kojem je živeo ovde, u eri kasnog baroka. Danas su na četiri sprata ovog muzeja dostupne vizuelne i audio instalacije o životu i delu Mocarta kao i mnogi istorijski eksponati.

Više informacija o ovoj i drugim manifestacijama možete  saznati na zvaničnoj stranici Mocartove kuće u Beču.

Da li ste znali: O Mocartovom genijalnom muzičkom opusu već se mnogo zna, ali malo je poznato puno kršteno ime genija koji je već kao malo dete sa 5 godina zadivio svet napisavši  svoju prvu kompoziciju. Naime, puno kršteno ime velikog austrijskog kompozitora ( 27. januar 1756 – 5. decembar 1791) bilo je Johan Hrizostom Volfgangus Teofilus (Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus).

Međutim, ono što ga čini jedinstvenim je brzina kojom je stvarao. Dovoljno je napomenuti samo nekoliko primera: u svojoj 18-oj godini Mocart je komponovao svoju 30-u simfoniju, simfoniju No.36 “Linz” KV 425 stvorio je za samo 4 dana, a svoje poslednje tri simfonije No.39 KV543, No.40 KV550 i No.41 KV 551 “Jupiter” za rekordnih 6 nedelja. Svoju poslednju operu “Titusova milosrdnost” stvorio je za samo 18 dana, poznatu uvertiru za operu “Figarova ženidba” komponovao je 2 dana pred premijeru, a uvertiru za operu “Don Žuan” u noći uoči premijere!

Mocart je rođen 27. januara 1756. u Salzburgu, u današnjoj  Austriji ali tada glavnom gradu male nezavisne nadbiskupije u Svetom Rimskom Carstvu. U Beču je proveo poslednjih deset godina života, i u njemu komponovao glavna dela i govorio da je “Beč najbolje mesto na svetu za njegov zanat”.

Pročitajte i ovo: Kako je stvarno izgledao Mozart?

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava