Flexity: Tramvaji budućnosti u Beču, sa automatima na više jezika

19.02.2018

Uskoro će se na ulicama Beča pojaviti novi tramvaji Flexity sa novim automatima za karte na više jezika. Radi se niskopodnim tramvajima s najnižom tačkom ukrcavanja na svetu od svega 215 milimetara.

Stadträtin Ulli Sima und Wiener-Linien-Geschäftsführer Günter Steinbauer präsentieren den neuen Ticketautomat der Wiener Linien. PID/Votava

Do kraja 2018. godine na bečke šine stižu najmoderniji „niski“ tramavaji marke Flexity, čija je proizvodnja započeta 2016. i koji će do 2026. postepeno zameniti i poslednje tramvaje starog tipa sa visokim stepenicama.

FLEXITY je niskopodni tramvaj s najnižom tačkom ukrcavanja na svetu od svega 215 milimetara i a već prevoze putnike  u Berlinu, Marseju, Lincu, Inzbruku ili Alikanteu.

Ove godine u pogon će biti pošteno oko 70 tramvaja, a do 2026.  preostala  vozila u zavisnosti od potrebe javnog saobraćaja u Beču. 

U novom tramvaju ima mesta za 211 putnika sa širim zonama za dečja i invalidska kolica, pa će moći da se smeste do  8 dečijih i 2 invalidska kolica.

Novi bečki tramvaj biće generalno otvoreniji i svetliji, a ekološka vrednost  su niska potrošnja energije i isključivo korišćenje LED rasvete. Flexity tramvaji imaju još niži pristup od sadašnjih „niskih“ tramvaja, a fabrika „Bombardier“ je ovakve tramvaje već proizvela za Berlin, Marseille, Linz, Innsbruck i Alicante. 

Ekološki aspekt novih tramvaja ogleda se u manjoj potrošnji električne energije i LED-rasveti, ali se  mislilo e i na održivi koncept reciklaže. Vozila su konstruisana tako da se posle isteka planiranog korišćenja mogu jednostavno reciklirati.

Novi tramvaji poseduju klima uređaje, video nadzor i informativne monitore tako da se putnici u toku vožnje mogu informirati o stanicama, mogućnostima presedanja i  vremenskim intervalima. Potpuno digitalizovana vozačka kabina opremljena je s nekoliko ekrana na dodir umesto analognih instrumenata.

Bečko preduzeće za javni prevoz „Wiener Linien“ trenutno u svom krugu testira novi tramvaj i obučava osoblje za upravljanje njime. Zatim će nastupiti  faza testiranja u javnom prevozu, ali još uvek bez putnika. Krajem 2018. godine FLEXITY će započeti i prevoz putnika.

 

Novi tramvaj, novi automat za vozne karte!

Novi automati olakšaće kupovinu karte jer će, pored dosadašnjeg plaćanja kovanim novcem, putnici moći da plate voznu kartu kreditnom i bankomat karticom, i to uz brzo čitanje kartice bez ukucavanja koda ( RFID-Leser, Schnellkassa). Na velikim ekranima na dodir (Touch-Screen) sve informacije o kartama biće dostupne na nemačkom, engleskom, francuskom, italijanskom, španskom, mađarskom, ruskom, češkom, slovačkom, hrvatskom i slovenačkom.

Wiener Linien/ Johannes Zinner

Pročitajte još i ovo: 

Vienna Ring Tram: Bečka atrakcija žuti tramvaj
Nema znojenja u bečkom prevozu
Besplatna vožnja za pratioce osoba sa posebnim potrebama

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava