Novi bečki tramvaj: Flexity dolazi 2018.!

26.10.2017

Od iduće godine na bečke šine stižu najmoderniji „niski“ tramavaju marke Flexity, čija je proizvodnja započela 2016. i koji će postepeno zameniti i poslednje tramvaje starog tipa sa stepenicama.

Do 2026. fabrika Bombardier iz 22. becirka Gradskom saobraćajnom preduzeću (Wiener Linien) će isporučiti između 119 i 156 Flexity-tramvaja. Konačan broj zavisi od proširenja tramvajske mreže i učestalosti polazaka. U novom tramvaju ima mesta za 211 putnika, a šire su i zone za dečja i invalidska kolica. Gradska ministarka za saobraćaj Ulli Sima (SPÖ) izjavila je da je zadovoljna ovim proširenjem bečke tramvajske flote koje predstavlja još jedan važan korak ka potpunom uklanjanju barijera u gradskom prevozu.

Novi bečki tramvaj biće generalno otvoreniji i svetliji, a ekološka vrednost  su niska potrošnja energije i isključivo korišćenje LED rasvete. Flexity tramvaji imaju još niži pristup od sadašnjih “niskih” tramvaja, a već saobraćaju u Berlinu, Marseju, Lincu, Inzbruku ili Alikanteu.

Bečka tramvajska mreža: od konjske zaprege do moderne flote

U Beču tramvaji trenutno saobraćaju na 29 linija, koje nose neki od brojeva između 1 i 71.  Jedine dve linije koje su obeležene slovima su O i D. Postoji 526 garnitura, od kojih je 168 tramvaja sa niskim pristupom. Tramvaju se kreću prosečnom brzinom od 15 km na sat. U gradu staju na ukupno 1.056 stanica. Ukupna dužina šina je 181 kilometar.

Istorija tramvaja u Beču duga je 200 godina. 1840. je započeo promet “tramvajima” s konjskom zapregom koji su dve godine saobraćali od Dunavskog kanala do Brigittenau-a. Prvi električni tramvaj se pojavio 28. januara 1897. (ove godine se navršava 120 godina od tog dana). Sve do 1930. tramvaji nisu uopšte imali stakla na prozorima. Tramvajska mreža je ponovo izgrađena tek oko 1950. i do danas se nezaustavljivo proširuje.

Tramvaji u Beču saobraćaju samo preko dana. Noću putnicima radnim danom na raspolaganju stoje autobusi (Nightline), a u noćima sa petka na subotu i sa subote na nedelju, kao i pred praznik i bečki metro radi celu noć. Bečko gradsko saobraćajno preduzeće “Wiener Linien” svim prevoznim sredstvima transportuje oko 900 miliona putnika godišnje. Karta za jednu vožnju košta 2,20 eura. Godišnja karta staje, međutim, samo 365 evra (1 euro na dan) i s njom se putnici mogu do granica gradske teritorije voziti neograničeno metroom, busom, tramvajem i “gradskim brzim vozom”.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava