Novo u Beču: Dečiji lekari u svojim ordinacijama dežuraju i vikendom

25.01.2019

U Beču je mnogim roditeljima poznata situacija, da im se deca razbole baš u vreme vikenda i da zbog toga moraju svoje mališane odvesti kod doktora. Od januara, u Beču su otvorene i pojedine ordanicije u oba dana vikenda.

Roditelji obolele dece u Beču mogu sada da odahnu. Od januara preko vikenda dežuraju tri dečija lekara u svojim ordinacijama, tako da roditelji ne moraju više satima da čekaju u prepunim bolničkim ambulantama.

Vikendom i praznikom dežuraju najmanje 3 dečija lekara

Prošle zime, u vreme epidemije gripe, pokrenut je pilot projekat, da ordinacije određenog broja dečijih lekara budu otvorene i preko vikenda za male pacijente. I to se pokazalo kao pun pogodak. U periodu od deset vikenda  na početku 2018. godine pregledano je i terapirano preko 2.000 dece.  I sada je odlučeno da se sa probnog, pređe na redovan rad u tri ordinacije dečijih lekara vikendom i praznikom. A ako opet krene talas gripe, onda bi se tom dežurstvu priključila i četvrta ordinacija.

Ovu novu ponudu građanima Beča su omogućili gradska vlada, bečka bolesnička blagajna (WGKK) i Lekarska komora Beča, a adrese dežurnih lekara su navedene na njihovim internet stranicama: Grad Beč, Wiener GebietskrankenkasseLekarska komora.

Dežurne službe za decu i u dve bolnice

Lekarsku pomoć za svoju decu roditelji preko vikenda mogu potražiti i u Dečijem centru KIZ Augarten,  u Opštoj bolnici AKH (KinderNotDienst)  i u bolnici Kaiser-Franz-Josef-Spital. Tamo u okviru redovnih ambulanti postoje posebne ordinacije za decu sa akutnim problemima, ali ne i za teško bolesnu decu kojima je potrebno bolničko lečenje.

 

Pomoć i saveti telefonom

Pre nego što se zapute kod lekara ili u bolnicu roditelji prve informacije o bolesti i načinu lečenja mogu dobiti besplatno i telefonom i to na broj 141 (Ärztefunkdienst) ili na broj 1450 (Gesundheitsberatung).

Najnovija ponuda Grada Beča treba da rastereti  preko vikenda i onako pretrpane bolničke ambulante, i da se malim pacijentima omogući da što pre dođu do prave dijagnoze i neophodnih lekova.

Za hitne slučajeve roditeljima su i dalje na raspolaganju ambulante za hitnu pomoć (Norfallambulanzen) u bolnicama kao i traumatološke bolnice (Unfallkrankenhäuser).

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava