Aplikacija „Rettung“ koju trebate imati u Beču

03.01.2020

Pozivom sa aplikacije „Rettung“ služba hitne pomoći u Beču može tačno da lokalizuje odakle je poziv došao (adresa, broj telefona).

U hitnim slučajevima veoma je važno da medicinska pomoć stigne što pre. Kako bi se skratilo vreme čekanja na stručnu medicinsku pomoć, u Beču postoji aplikacija za hitne slučajeve. Nedavno je predstavljena ova aplikacija za pametne telefone pod nazivom  „Rettung“ koja treba da omogući da pomoć u stigne  mnogo brže nego do sada.

Pozivom sa aplikacije „Rettung“ služba hitne pomoći može tačno da lokalizuje odakle je poziv došao (adresa, broj telefona) i tako brže i tačnije stigne na mesto gde je pomoć potrebna.  To je posebno važno kod nesrećnih slučajeva prilikom bavljenja sportom ili boravka na dunavskom ostrvu ili u Bečkoj šumi, gde nema mnogo prolaznika.

Kada se registruju, korisnici takođe mogu da popune važne medicinske podatke poput alergija ili lekova koje redovno uzimaju. Oni se pojavljuju odmah popozivu i hitna pomoć zna sve o osobi koja je pozvala pomoć.  Ovo je posebno važno za ljude koji, na primer, teško govore zbog bolesti. Značajno je da ovu vrstu poziva hitne pomoći mogu da koriste i gluvoneme osobe.

Izbor slika koje ukazuju na povrede ili bolesti omogućava kontakt sa centrom za hitne slučajeve čak i bez razgovora.

Ako postoje problemi sa vezom, aplikacija šalje najvažnije informacije putem SMS-a i „ekipa za spašavanje definitivno će biti poslana na lokaciju“. Na Android telefonima, alati se takođe može koristiti bez otključavanja ekrana. Za Apple uređaje to nije moguće iz tehničkih razloga.

Ako se virtuelno dugme za hitne slučajeve pritisne izvan Beča, obaveštenje o hitnim slučajevima dobija partner za saradnju, kontrolni centar za operativne poslove u Donjoj Austriji.  Oni  će slučaj proslediti odgovornim kolegama.

Prilikom preuzimanja aplikacije neophodno je da se upiše broj telefona i aktivira funkcija za lokalizaciju mesta poziva (GPS, Ortungsfunktion). U slučaju potrebe pritisne se simbol „144“ u trajanju od najmanje tri sekunde, signal se automatski prosleđuje hitnoj službi.

Aplikacija je besplatna.

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Hitna pomoć: Važan apel za sve građane Beča koji slikaju telefonima

Besplatni zdravstveni saveti na telefonu 1450

 

Hitna služba: U bolnici Rudolfstiftung otvorena Centralna služba za hitnu medicinu

 

Hitna pomoć u slučaju infarkta i javni defibrilatori u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava