Od 2019. u Austriji moguć pravi brak za homoseksualne parove

05.12.2017

Ustavni sud Austrije danas je doneo odluku na osnovu koje se ukida diskriminacija homoseksualnih parova kada se radi o sklapanju pravog braka. Tako će od 1. januara 2019. svi parovi (raznopolni i istopolni) moći da biraju da li žele da žive u „registrovanom partnerstvu“ ili u pravom braku.

Paul Undehill Photography

Ustavni sud Austrije objavio je odluku kojom ukida zakonsko razlikovanje između istopolnih i raznopolnih parova kada se radi o sklapanju braka. Zakoni te vrste moraju da se izmene do 31. decembra 2018. Sud je na osnovu pritužbe dve žene koje žive u registrovanom partnerstvu i kojima je Magistrat grada Beča na osnovu postojećih zakona zabranio sklapanje braka sproveo proveru ispravnosti postojećih odredbi po službenoj dužnosti.

Zakon o uvođenju institucije registrovanog partnerstva (Eingetragene Partnerschaft-Gesetz EPG) u Austriji je stupio na snagu 2010. Cilj zakonodavca je bio odstranjivanje diskriminacije prema istopolnim parovima, ali mu je istovremeno bilo važno da „na osnovu tradicionalnog shvatanja“ sačuva i klasičnu instituciju braka. Od tada se „registrovano partnerstvo“ sve više izjednačavalo s brakom. Poslednje približavanje te vrste bilo je zajedničko usvajanje dece od strane istopolnih partnera i korišćenje dopuštenih metoda veštačkog oplođavanja.

Razlikovanje više ne mogu da se opravdaju

Razlikovanje između braka i registrovanog partnerstva više ne može da se opravda, a da se ne radi o diskriminaciji parova istog pola, jer postojanje dve institucije znači da se parovi diskriminišu na osnovu svoje seksualne orijentacije. Ustavni sud je, dakle, došao do zaključka da je zakonsko razlikovanje dve pravne institucije na osnovu pola partnera protivno pravnom načelu ravnopravnosti i predstavlja diskriminaciju ljudi na osnovu ličnih osobina u koje spada i seksualna orijentacija.

Brak za istopolne brakove dozvoljen u 12 evropskih zemalja. Prvo ga je uvela Holandija još 2001. godine. Sledile su Belgija, Španija, Norveška, Švedska, Portugal, Island, Danksa, Francuska, Velika Britanija (s izuzetkom Severne Irske), Luksemburg, Irska i Finska. U Holandiji, Danskoj, Švedskoj, Španiji, Belgiji, Francuskoj i Vel. Britaniji istopolnim parovima je dozvoljeno i usvajanje dece. Od 1. oktobra 2017. i u Nemačkoj je moguće venčavanje i usvajanje dece. Venčavanje je moguće i na Malti, a tako će, dakle, biti za godinu dana i u Austriji.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava