Otpad u Beču: Pravilan način otklanjanja iskorišćenog jestivog ulja

02.12.2014

Bečko preduzeće za održavanje kanalizacije, “Wien Kanal”, započelo je inicijativu “ÖLARM”, kojom želi da skrene pažnju na veliku štetu koju izaziva prosipanje jestivog ulja u kanalizacione odvode.

(c) MA48

Nažalost, veliki broj Bečlija redovno prosipa iskorišćeno jestivo ulje u kanalizacione odvode što izaziva veliku štetu za bečku kanalizacionu mrežu.

Naime, “Wien Kanal” godišnje odstrani čak 170 tona masnoća iz bečke kanalizacije. Iz tog razloga ovo bečko preduzećeje započelo  akciju “ÖLARM” (kombinacija nemačkih reči za ulje i alarm), kojom se pozivaju građani da iskorišćeno ulje i masnoće ne prosipaju u odvode i kanalizaciju.

Pod motom “Ulje u kanalizaciji je jednostavno fatalno!” (Öl im Kanal ist einfach fatal!), akcija “Wien Kanal” ukazuje da postoje bolji i prihvatljiviji načini za odlaganje iskorišćenog ulja.

Višestruka korist

Grad Beč je već više od deset godina pružio stanovnicima Beča ekološki prihvatljivu mogućnost za otklanjanje iskorištenog ulja. Rešenje nosi ime WÖLI (Wiener Ölsammelkübel) i radi se o narandžastim, plastičnim kantama od tri litra u koje Bečlije mogu da prosipaju iskorišćeno ulje. Ove kante se besplatno mogu dobiti na svim gradskim deponijama MA 48 i na isto mesto se mogu vratiti kad se napune.

(c) MA48

Ovaj način iskorišćenog bacanja jestivog ulja ima dve velike prednosti. Pre svega, time se ne opterećuje bečka kanalizaciona mreža, što znači manje začepljenja i kvarova.

Osim toga, preradom iskorišćenog jestivog ulja se pravi bio-dizel, gorivo koje ima nizak nivo emisije ugljen-dioksida. Trenutno se u Beču od iskorišćenog jestivog ulja, godišnje proizvede oko 300 tona bio-dizela.

Detaljne informacije o pravilnom uklanjanju već upotrebljenog jestivog ulja možete pročitati na zvaničnoj stranici grada Beča.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava