Bacanje smeća u Beču: Novi žuti kontejner i novi način odvajanja otpada

19.09.2019

Bacanje smeća u Beču je dobro organizovano, a od oktobra 2019. godine se uvodi novi žuti kontejner i novi način odvajanja otpada.

© MA 48/Wien

Najveća promena u načinu recikliranja u poslednjih 15 godina u glavnom gradu Austrije desiće se početkom oktobra. Naime,  plave kante će biti zamenjene žutim reciklažnim kantama. Svi plavi kontejneri biće postepeno uklonjeni do aprila 2020. godine kada zvanično prestaje njihova upotreba.

Više nije neophodno odvajati plastične flaše i tetrapak ambalažu od konzervi i limenki, jer se sada sve ove sirovine odlažu u žuti kontejner odnosno u tzv. žuti džak.

Zamena plavih kanti za žute počeće u oktobru 2019. godine, a građani Beča više neće morati da pešače do različitih, često i udaljenih mesta za odlaganje smeća. Novo pravilo donosi promene na više od 6.500 javnih površina i privatnih poseda, zbog čega će ceo period zamene trajati šest meseci.

Zahvaljujući novoj tehnologiji neće više biti potrebno da različita vozila odvoze kante. U pogonu za reciklažu razdvajanje će se vršiti automatski čime će se uštedeti 80.000 pređenih kilometara godišnje odnosno oko 160.000 kilograma emisije ugljen-dioksida. (Izvor: EurocomPr).

Svako đubre ima svoju kantu

Pravilno zbrinjavanje i upravljanje otpadom u Beču je već godinama prioritetan zadatak gradske uprave. A kako bi se ovaj zadatak uspešno ispunio Gradu Beču je potrebna saradnja svih građana.

Grad Beč  je razradio opsežan paket mera informisanja i edukacije građana o svim aspektima zbrinjavanja otpada. Edukacija započinje već u vrtiću, školama, a sprovodi se i prilikom brojnih manifestacija, kao što je Festival otpada.

Za sprovođenje svih mera zadužena je Savetodavna služba za pitanja otpada, koja je osnovana 1990. godine, kada je otvorena i posebna telefonska linija „Misttelefon“.

Neki od najuspešnijih projekata između ostalih su  Festival otpada, godišnja akcija prolećnog  čišćenja grada, dečja predstava „Vragolan otpadan“ i digitalni eko kviz („Müllquiz“).

Beč se često ističe kao primer u Evropi kada je reč o odnosu prema otpadu. I zaista, prema smeću se u Beču postupa veoma ozbiljno, što  podrazumeva i veliki broj različitih pravila.

Crne, obične kante namenjene su za sav otpad koji se neće reciklirati. Najstrože je zabranjeno i kažnjivo u ove kante stavljati  otpad kao što su hemikalije ili građevinski šut. One se moraju odneti  na deponiju i prijaviti šta se baca.
U svakom domaćinstvu u Beču ima mnogo toga što spada u poseban otpad. Baterije se recimo bacaju samo u posebne kutije koje se nalaze u samoposlugama.

 

Posebne kante za papir i karton su obavezne u svakoj stambenoj zgradi i Bečlije ažurno odvajaju papir od ostalog otpada.

Za staru garderobu postoje posebni kontejneri gde se odvojena odeća i obuća šalje u humanitarne svrhe tj. siromašnim i ugroženim osobama.

Javni bečki  otpadi Wiener Mistplätzen“  se nalaze u skoro svakom bečkom becirku i to su mesta gde se bacaju sve nepotrebne stvari. Radno vreme svih otpada u Beču je od ponedeljka do subote, od  07:00 do 18:00 časova. Na gradskim otpadima u Beču sve se razvrstava u posebne kontejnere, na kojima jasno piše gde se šta odlaže.

U Beču se već nekoliko godina iskorišćeni nameštaj, elektronski uređaji, odeća, knjige i posuđe pažljivo odlažu na posebno označenim mestima za reciklažu na gradskim otpadima (48er-Tandler-Box“),  a zatim svoje nove vlasnike pronalaze na gradskom buvljaku i prodavnici polovne robe „48er-Tandler“.

Posebno posle Božića i Nove godine jelke se bacaju na namenskim otpadima za jelke koje se prerađuju i koriste u elektranama za biomasu u kojima se pravi ekološka forma energije.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Čuvari javne čistoće u Beču: Za bačeni pikavac 50€!

Beč po 10 put grad sa najboljim kvalitetom života na svetu

Bečki zoološki vrt ponovo proglašen za najbolji u Evropi

Bečka atrakcija: Veliki točak na Prateru se okreće 121 godinu

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava