Parking u Beču: Nova pravila i dozvoljeno parkiranje za firme

18.12.2018

Parking koji je bio dozvoljen samo za stanovnike nekog od bečkom becirka, sada mogu koristiti i drugi vozači.

U većini bečkih opština parkiranje automobila na za to dozvoljenim javnim površinama se plaća. Stanovnici određenog becirka mogu za parkiranje u svom becirku kupiti kod nadležnog opštinskog  organa nalepnicu za parkiranje koja važi jednu ili dve godine, zavisno od odluke vlasnika automobila.  Ostali moraju na vidnom mestu u automobilu imati karticu za parkiranje (Parkschein) koja se kupuje u trafikama, a parkiranje se može platiti i telefonom putem za to predviđene aplikacije.

Do skora su u većini becirkova sa naplatom parkiranja postojala mesta, odnosno delovi ulica, gde je parkiranje bilo dozvoljeno samo za stanovnike datog becirka koji imaju na svom automobilu nalepnicu za parkiranje. Tu je od 1. decembra d 2018. godine ošlo do određenih promena.

 

Rezervisana mesta se otvaraju za dostavna vozila

Pošto se s vremena na vreme čula kritika da veći broj tih mesta preko dana ostaje prazan, zato što vlasnici automobila odlaze na posao i parkiraju svoj automobil na nekim drugim mestima,  nadležno odeljenje bečke opštine je donelo odluku da na tim mestima u vremenu od 8 do 16 časova svoja vozila mogu, uz uobičajeno plaćanje parkiranja, da parkiraju zanatlije koje pružaju usluge građanima, kao i dostavne službe i socijalne službe (na primer „pomoć u kući“), ali ne i privatni automobili iz drugih becirkova. U skladu sa tim propisima su postavljeni  i odgovarajući saobraćajni znaci.

 

Prvi i osmi becirk se protive novim propisima

I dok su ostali becirkovi, a neki, kao recimo četvrti, čak i dve nedelje pre stupanja na snagu ovih izmena,  postavili nove znakove, dva becirka, prvi i osmi, se protive toj odluci i ne žele da je sprovedu u delo, smatrajući da je protivzakonita. Tamo nisu postavljeni ni novi saobraćani znaci. Na taj način zone , rezervisane za stanovnike becirka, gube svoju važnost i postaju normalne „plave zone“ gde može svako da parkira svoje vozilo uz plaćanje odgovarajuće nadoknade (Parkschein).

 

Naplata parkirga počinje da važi i u centru Simmeringa

Zone za kratkotrajno parkiranje u Beču proširile se od novembra 2018. godine i za 11. bečki okrug- Simering, ali ne na celom području. Naime, od 5. novembra 2018. godine za kratkotrajno parkiranje u 11. becirku potrebna je  novčana naknada i to u centru Simeringa, uključujući sve metro stanice i okolinu. Pročitaj više… 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava