Pčele omiljene u Beču: Košnice i na vrhu gradske kuće

16.07.2014

Na teritoriji Beča živi više od 5.200 rojeva pčela a od nedavno ova vredna vrsta insekata boravi i na krovu bečke gradske kuće Rathaus-u.

Bečka ministarka za očuvanje životne sredine Uli Sima i gradonačelnik Beča Mihael Hojpl

Da li ste znali da pčele važe za ugroženu vrstu insekata u Austriji i da je rad pčelara od velike važnosti kako bi se sačuvali životni prostori ovih vrednih i za ljude veoma korisnih insekata. Danas u Beču živi više od 5.200 rojeva pčele, koje čuvaju stručni pčelari a nedavno su isti postavili i 4 nove košnice na južnom delu krova bečke gradske kuće (Rathaus). Povodom postavljanja novih „kućica“ za pčele bečki gradonačelnik Michael Häupl i gradska ministarka za prirodnu okolinu Ulli Simu sa velikom radošću su pričali o ovom projektu.

„Kao biloog veoma se radujem da i krov gradske kuće predstavlja dom za pčele i već željno očekujem prvi med“ izjavio je gradonačelnik Häupl.

Iskusni pčelar Alfred Hauska, predsednik udruženja pčelara Donaustadt, postavio je nove košnice na krov i smatra da je ovaj projekat od velike važnosti kako bi se podigla svest o aktivnoj zaštiti pčela, koje spadaju u ugrožene vrste.

„Grad Beč se već duži period zalaže za aktivnu zaštitu pčela, stoga forsiramo ekološku poljoprivredu i opremamo brojne bečke livade i parkove kako bismo pčelama pružili dovoljno hrane“ rekla je bečka ministarka za prirodnu okolinu Ulli Sima.

Grad idealan za pčele

Gradovi predstavljaju idealan životni prostor za pčele, jer retko gde na drugom mestu mogu naći tako veliku ponudu hrane. Na selu, na primer, pčele imaju problem u pronalaženju hrane jer ne mogu naći adekvatnu prehranu na poljoprivrednim poljima. Stoga su gradovi sa velikim brojem parkova i livada idealan dom za pčele, pogotovo grad Beč jer se njegova površina sastoji od 50% zelenila.

Beč je već dom mnogim rojevima pčela, ukupno ih ima 5.267, a o njima brinu 600 pčelara. U gradu je postavljeno više od 450 košnica a pored gradske kuće, one se nalaze i na glavnom sistemu otpadnih voda „ebswien“, na Donauinsel-u i na centralnom groblju (Zentralfriedhof). Nove košnice na krovu gradske kuće najverovatnije neće biti poslednje koje će biti postavljene u ovoj godini.

Dobro je znati…

– Pčele su jedini insekti na svetu koji proizvode hranu za ljude
-Za jednu kašičicu meda potrebno je da pčele obiđu oko 1.000 cvetova
-Pčele jako dobro vide i razvijeno im je čulo mirisa. Noću ne spavaju
-Pčele su odlični meteorolozi i pre kiše beže u svoju košnicu
-Pčele su snažne i same grade saće u košnici
-Pčele mogu da lete i puna dva sata i to na udaljenosti od 3-7km od košnice
-Pčela hoće da ubode ako je dirate, ako ste znojavi, ako mašete rukama, ako hodate ispred košnice i ako lupate po košnici.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava