Plate u Beču: Žene i dalje zarađuju manje nego muškarci

31.03.2015

Razlika u platama između muškaraca i žena u Austriji iznosi, prema podacima savezne revizorske institucije Rechnungshof, 23,85%. To znači da žene tek danas, sa kašnjenjem od 62 radna dana, ostvaruju zaradu koju su muškarci ostvarili sa 31. decembrom prošle godine. U vezi sa primanjima izdata je nova informativna brošura.

Danas je austrijski “Dan jednakih plata”. To znači da žene tek danas, sa kašnjenjem od 62 radna dana, ostvaruju zaradu koju su muškarci ostvarili sa 31. decembrom prošle godine.
Ovim povodom Sandra Frauenberger, koja je u gradskoj vladi nadležna za pitanja žena, je predstavila novi informativni materijal gradskog odeljenja za pitanja žena (MA 57).
„U novoj informativnoj brošuri su navedeni svi kontakti i savetovališta za žene koja se bave pitanjima u vezi sa primanjima i dohotkom. Nejednakost u primanjima muškaraca i žena je velika nepravda. Žene imaju pravo na iste plate kao i muškarci!“, kaže Frauenberger i dodaje: „Sa našom ponudom informacija i savetovališta mi pomažemo ženama, ali naš cilj ostaje i dalje da se potpuno ukinu razlike u primanjima između muškaraca i žena. A da bi se to postiglo moramo uticati pre svega na poslodavce da i oni preuzmu svoju obavezu kako bi se to postiglo.“

Razlike u primanjima između žena i muškaraca

Žene u Beču zarađuju u proseku 12,60 evra bruto po satu. Prosečna satnica u Beču je 15 evra. Razlika je, dakle 2,40 evra po sati, ili 16%. Razlika u platama je u Beču najmanja u odnosu na druge pokrajine.
U branšama u kojima dominiraju žene, dakle u sektoru usluga i trgovini, razlika u primanjima je manja u nego u branšama u kojima dominiraju muškarci. U tri gornje grupe zanimanja, dakle u tehničkim i akademskim zanimanjima, kao i u rukovodećim kadrovima, razlika u primanjima je natprosečno visoka (kod rukovodećeg kadra 28%, a u oblasti tehničkih zanimanja 21%).
Žene u Beču su dvostruko češće nego muškarci zaposlene u atipičnim oblastima (44% prema 20%) i zarađuju češće nego muškarci ispod minimalne satnice (donja granica satnice od 8,52 evra bruto po satu: 21% žena, 12% muškaraca).

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava