Godišnji odmor 6 nedelja zbog dužeg radnog vremena?

30.12.2019

Radno vreme jednog zaposlenog u Austriji u trajanju od 12 sati rada nije pravilo, nego “samo” zakonska mogućnost. Međutim, sve je češće u praksi.

(c) pixabay

Izmenom Zakona o radnom vremenu u Austriji od septembra prošle godine postoji mogućnost da zaposleni u preduzećima rade i do 12 sati dnevno, odnosno najviše 60 sati u nedelji, s tim da se za prekovremene sate isplaćuje i odgovarajuća nadoknada, što se u velikom broju slučajeva ne dešava, već se dobijaju slobodni dani.

Trenutno, prema nekim procenama, oko 31% zaposlenih u Beču oseća tu novinu na svojoj koži, a svaki drugi navodi da je izložen povećanom pritisku na radnom mestu. Zato predsednica Radničke komore Austrije, Renate Anderl, traži  da se što pre broj nedelja godišnjeg odmora poveća na šest, a da uvođenje četvorodnevne radne nedelje bude prvi korak u tom pravcu.

U nekim oblastima zaposleni rade i preko 12 sati dnevno, a to je slučaj u prvom redu u turizmu, tako da je u nekim ekstremnim slučajevima zabeleženo da su zaposleni radili i do 18 sati dnevno, odnosno 91 sat nedeljno.

Radno vreme 12 sati u praksi

Novi model radnog vremena u Austriji predviđa da prosečno nedeljno radno vreme, kao i do sada, ne sme prekoračiti 48 sati, ali u posebnim slučajevima nedeljna gornja granica može biti do 50 sati.

Nova zakonska regulativa omogućava jedan radni dan u trajanju od 12 sati i radnu nedelju u trajanju od četiri radna dana. Zaposleni, u slučaju povećanja radnih sati, imaju pravo da to odbiju iz ličnih razloga, na primer zbog obaveze prema deci.

Zapravo, omogućeno je da se  „drugačije rasporedi“ radno vreme, a 12 sati rada nije pravilo, nego “samo” zakonska mogućnost.

Prema novom modelu rada, maksimalno četiri puta u godini, ali ne u četiri uzastopna vikenda, moguće je zaposlenima naložiti rad za vikend ili praznike.

Nova pravila su prilagođavanje modernim uslovima života, ali i mogućnost za produženi vikend, kao  i za preduzetnika da pokrije proizvodnju u vreme kada postoji velika potražnja.

Na primer, ako jedan kuvar ili konobar u restoranu radi tokom dve subote po 11 sati, imaće osam prekovremenih sati, što znači da će dobiti jedan slobodan dan.

Inače,  jedna žena u Austriji, mora raditi  72 dana duže u godini kako bi zaradila isti iznos kao i muškarac.

 

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Roboti će do 2030. godine zameniti svako treće zanimanje

Šansa za posao: Tražena zanimanja u Austriji u 2020. godini

Manje onih koji primaju socijalnu pomoć, a najviše njih u Beču

Majstori u Beču imaju velike razlike u ceni usluga po satu

 

 

Umesto šaltera: Nova onlajn platforma u Austriji za obavljanje birokratskih poslova

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava