Plata u Austriji: Žene u proseku rade 72 dana besplatno u toku godine

22.10.2019

Plata u Austriji nije jednaka za sve i u poređenju s muškarcima žene u proseku rade besplatno 72 dana godišnje. Na ovu nepravdu svake godine skreće pažnju takozvani „Equal Pay Day“.

(c) pixabay

U Austriji se 21. oktobra obeležio takozvani „Equal Pay Day“, dan kad muškarci, zaposleni na puno radno vreme, dostignu godišnja primanja žena, koje rade jednak broj sati.

To ove godine znači da jedna žena u Austriji, do kraja godine mora raditi još 72 dana kako bi zaradila isti iznos kao i muškarac. Ovaj datum svake godine nastupa sve kasnije i u odnosu na prošlu godinu zabeležen je pomak od jednog dana.

Na primer, 2010. godine kad je se prvi put počeo obeležavati „Equal Pay Day“, to bio 29. septembar, dakle gotovo mesec dana pre ovogodišnjeg. U poređenju s muškarcima žene u Austriji prosečno rade 72 dana godišnje besplatno. Taj podatak jasno pokazuje da se mora još mnogo toga preduzeti, a pravedna plata važan je preduslov za samostalan život i sigurnu penziju, poručuju iz bečkog gradskog sekretarijata za žene.

Kako bi se odredilo na koji će datum biti obeležen Dan jednakih plata, upoređuju se primanja žena i muškaraca širom Austrije, ali i pojedinačno u  pokrajinama gde su vidljive velike razlike. Tako je „Equal Pay Day“ u pokrajini Vorarlberg održan već 23. septembra 2019. godine, a u Beču, koji je zajedno s pokrajinama Koruška i Burgeland iznad austrijskog proseka, biće znatno kasnije – 9. novembra 2019. godine.

(c) pixabay

Jedan od glavnih razloga za veliku razliku u platama je  nejednako učestvovanje u plaćenom i neplaćenom radu. Žene češće preuzimaju kućane poslove, odgajanje dece i negu starijih osoba, rade na pola radnog vremena i prekidaju rad zbog porodiljskog odsustva.

Porodiljsko za očeve u Austriji takozvani „Tatin mesec“ (Papamonat) važi od 1. septembra za sve zaposlene očeve.

U Austriji godišnji bruto dohodak žena u proseku iznosi 41.785 eura, dok muškarci godišnje zarade otprilike 52.033 eura bruto, odnosno 19,7 odsto više od žena.

Razlike u platama muškaraca i žena odražavaju se i na visinu penzije, pa je zbog toga pre četiri godine pokrenut i takozvani „Equal Pension Day“ koji je dosad zabeležio samo pozitivna kretanja.

Kako bi se skrenulapažnja na neravnopravnost primanja muškaraca i žena, i ove se godine na austrijskim ulicama organiziraju razne akcije. Jedna od zanimljivijih je ona pod nazivom „To je za plakanje“. Pod ovim sloganom prolaznicima se dele kutije papirnatih maramica, ali i plan vođenja domaćinstva koji omogućava pravedniju raspodelu kućnih poslova između muškaraca i žena.

Izvor: EurocommPR

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Povećanje penzija za 2020. godinu neće biti isto za sve penzionere

Posao u Austriji: Lista traženih zanimanja u Austriji za 2019. godinu

Nasilje nad ženama i devojkama: Nijedna žena u Austriji ne mora da trpi nasilje!

Savetovalište u Beču: Saveti za radno pravo i porodična pitanja na maternjem jeziku

Posao u Austriji: Više zaposlenih na puno radno vreme

Umesto šaltera: Nova onlajn platforma u Austriji za obavljanje birokratskih poslova

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava